După amorţirea hibernală, primăvara începe să anime şi viaţa culturală de la malul mării. Într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”, preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), conf. univ. dr. Cristina Tamaş, vorbeşte despre proiectele pe care le derulează pentru a-şi apropia tinerii cititori şi creatori şi pentru a promova literatura de la mare pe plan naţional.
Reporter (Rep.): Cu ce proiecte cultural-literare întâmpinaţi luna martie?
Cristina Tamaş (C.T.): Săptămâna viitoare vom participa la Târgul Internaţional de Carte „Librex” de la Iaşi, unde eu şi colegii mei, Ovidiu Dunăreanu şi Sorin Roşca, ne vom prezenta cele mai noi cărţi. Colegii mei mi-au făcut şi o bucurie, deoarece pe 8 martie îmi voi lansa în cadrul târgului romanul „Vacanţele Preşedintelui”. De asemenea, în luna aprilie, în cadrul programului „Şcoala altfel”, în urma unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa vom organiza întâlniri cu scriitorii în şcolile şi liceele din judeţ.
Rep.: Veţi continua să promovaţi tinerii creatori, şi în acest an, prin concursuri literare?
C.T.: Da, şi anul acesta vom continua să organizăm concursul de creaţie literară pentru tineri „Cătălin Băjenaru”, dar şi concursul de creaţie în care suntem cooptaţi la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii „Ovidius”.
Rep.: Aţi încheiat anul 2012 cu premiile filialei Dobrogea a USR, pe 2011. Când veţi acorda următoarele premii?
C.T. : Premiile filialei Dobrogea a USR intenţionăm să le acordăm, anul acesta, de Zilele Constanţei, în perioada 19-21 mai.
Rep. : Cum reuşiţi să asiguraţi vizibilitatea literaturii de la mare dincolo de urbea tomitană?
C.T.: USR ne-a invitat, anul acesta, în Bucureşti, la Ateneul Literar, unde vom participa în lunile aprilie şi octombrie la o serată literară care se va desfăşura sub auspiciile unei lecturi publice, la care vor participa şapte membri din partea filialei Dobrogea a USR. Este pentru prima dată când Uniunea ne invită la o „poză de grup”. Consider că este o iniţiativă extraordinară a USR, pentru că ea contribuie la vizualizarea literaturii din provincie în Capitală.
Rep. : Ce aşteptări aveţi de la acest an cultural?
C.T.: Am dori, ca în basmul cu „Peştişorul de aur”, să fim sprijiniţi în ceea ce facem de cei care ar putea să ne ajute, nu în sensul strict pecuniar, ci pentru a ne putea promova mai bine valorile, lectura, cărţile scriitorilor din acest spaţiu dintre care multe „vorbesc” despre mare, despre oamenii ei, despre ţinuturile Dobrogei.