Polanski, la prima apariţie în public după eliberare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Polanski, la prima apariţie în public după eliberare

Monden 19 Iulie 2010 / 00:00 348 accesări

Cineastul franco-polonez Roman Polanski şi-a făcut, sâmbătă, prima apariţie în public la Festivalul de Jazz de la Montreux, unde le-a mulţumit familiei şi elveţienilor pentru sprijinul acordat, la cinci zile după ce autorităţile de la Berna au refuzat cererea sa de extrădare în SUA. Regizorul, în vârstă de 76 de ani, a asistat, sâmbătă seara, la un concert susţinut de soţia sa, Emmanuelle Seigner, în seara de închidere a Festivalului de Jazz de la Montreux.

La sosirea sa la Centre de Congrés din micul oraş elveţian de pe malul lacului Léman, numeroasele gărzi de corp i-au împiedicat pe jurnalişti, fotografi şi cameramani să se apropie de cineast. Aceasta a fost prima apariţie a lui Roman Polanski în public, după ce autorităţile elveţiene au decis, luni, să îl elibereze şi să pună astfel capăt regimului de arest la domiciliu, în reşedinţa sa de vacanţă din oraşul Gstaad. Roman Polanski a ajuns la acest eveniment la bordul unui automobil 4x4 cu geamuri fumurii, fiind însoţit de directorul şi fondatorul Festivalului de Jazz de la Montreux, Claude Nobs. Vehiculul s-a oprit în faţa scărilor, iar cineastul franco-polonez a intrat imediat în clădire, fiind protejat de numeroşi agenţi de securitate. Soţia sa declara cu puţin timp înainte, la Radio Suisse Romande, că este foarte fericită că regizorul va asista în premieră la concertul ei. Emmanuelle Seigner şi-a început recitalul printr-o piesă de pe coloana sonoră a filmului „Rosemary\'s Baby”, filmul cult regizat şi lansat de Roman Polanski în 1968.

Nicio altă aluzie la prezenţa cineastului în sală nu a fost făcută de cântăreaţa şi actriţa Emmanuelle Seigner, nici de Claude Nobs, care a urcat pe scenă pentru a-i oferi soţiei lui Roman Polanski un buchet de flori. De altfel, Roman Polanski nu a putut fi zărit de către spectatori şi de jurnaliştii prezenţi la eveniment, care priveau cu insistenţă către loja oficială, încercând să distingă, în penumbră, figurile personalităţilor invitate. Într-un interviu difuzat sâmbătă seară de televiziunea elveţiană, realizatorul franco-polonez a declarat că „a păstrat o prietenie vie pentru Elveţia”, în ciuda arestării sale, la cererea Statelor Unite, pe 27 septembrie 2009, pe aeroportul din Zurich. Odihnit şi vizibil relaxat, cineastul a relatat la televiziunea elveţiană că fiul său, Elvis, a fost acela care a decuplat brăţara electronică de monitorizare pe care autorităţile elveţiene i-au fixat-o la picior, ca măsură de securitate.

Roman Polanski a declarat cu această ocazie că ar fi putut să evadeze foarte uşor. „Dacă aş fi vrut asta, aş fi făcut-o, pentru că era foarte uşor de făcut. Brăţara electronică nu putea împiedica acest lucru, aflându-mă atât de aproape de frontiera franceză. Oamenii ştiau însă că eu nu aş face niciodată asta”, a explicat cineastul. „Pentru moment, sunt bucuros că sunt liber şi că pot să mă concentrez asupra acelor lucruri care mi-au fost interzise”, a adăugat Roman Polanski. Potrivit scriitoarei franceze Yasmina Reza, regizorul va turna la începutul anului viitor adaptarea piesei sale „Le Dieu du carnage”, proiect la care au lucrat împreună în ultimele luni



12