Polemică în Irlanda, după un anunţ publicitar referitor la Tratatul de la Lisabona

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Polemică în Irlanda, după un anunţ publicitar referitor la Tratatul de la Lisabona

Externe 11 Septembrie 2009 / 00:00 314 accesări

Un anunţ publicitar apărut într-o publicaţie catolică din Irlanda, potrivit căruia ”Tratatul de la Lisabona va permite UE să îndepărteze copiii, alcoolicii şi persoanele cu dizabilităţi mentale de familiile lor”, a generat o polemică, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Anunţul apărut în publicaţia ”Alive”, o publicaţie lunară distribuită gratuit în biserici, în cadrul campaniei grupului Eire go Brach (Irlanda eternă), citează articolul 6 al Tratatului de la Lisabona, conform căruia ”Tratatul va permite reţinerea persoanelor, în vederea împiedicării răspîndirii bolilor infecţioase, a persoanelor cu tulburări mentale (boli mintale, depresie, Alzheimer, autism, nevoi speciale), alcoolicilor, persoanelor dependente de droguri sau persoanelor fără adăpost”. Grupul avertizează că ”această nouă dispoziţie legală va permite automat ţării din cadrul UE să intre în posesia copiilor, caselor şi economiilor populaţiei”. Conform noilor legi, persoanele menţionate anterior sînt incapabile să aibă grijă de treburile lor. Grupul precizează în continuare că ”potrivit Tratatului de la Lisabona, Uniunea ar putea confisca economiile şi casele persoanelor în vîrstă şi ar putea prelua copiii persoanelor suferind de forme uşoare de alcoolism sau depresie sau care nu deţin o locuinţă”. Limbajul din anunţ provine din articolul 6 al Chartei Drepturilor Fundamentale, care prevede că orice persoană are dreptul la libertatea şi securitatea persoanei, cu excepţiile existente în toate societăţile democratice. Charta este inclusă pentru prima dată în cadrul acestui Tratat.

O serie de europarlamentari irlandezi au cerut, miercuri, liderilor catolici să interzică literatura ”ofensatoare” împotriva Tratatului în bisericile şi în publicaţiile aparţinînd acestora, arătînd că extrema-dreaptă catolică este unul dintre principalele obstacole ale adoptării acestuia. De asemenea, cu ocazia lansării la Bruxelles a unei campanii prin care imigranţilor irlandezi li se cere să se implice în dezbaterea privind Tratatul şi să îi încurajeze pe compatrioţii lor să voteze în favoarea acestuia, eurodeputaţi independenţi dar şi din cadrul Fine Gael şi Partidului Laburist au cerut bisericii să se disocieze de asemenea activităţi.

Taguri articol


12