Tânărul eseist Alexandru Matei a ieşit în faţa cititorilor constănţeni dornici de schimburi de idei, cu un volum care invită la reflecţie, „Mormântul comunismului românesc - Romantismul revoluţionar înainte şi după 1989”. Evenimentul editorial a avut loc, joi seară, în spaţiul primitor al Prăvăliei cu cărţi, în prezenţa unui public alcătuit din distinşi oameni de cultură.
Despre Alexandru Matei şi despre creaţia literară şi vocaţia sa de eseist a vorbit poeta Amelia Stănescu, căreia îi revine şi meritul de a-l aduce în faţa cititorilor constănţeni pe tânărul scriitor şi eseist. Prezentarea volumului a fost realizată de doi critici avizaţi din spaţiul tomitan: prof. univ. dr. Nicolae Rotund şi şeful serviciului bibliografic al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, dr. Corina Apostoleanu.
Prof. univ. dr. Nicolae Rotund a făcut o succintă prezentare a structurii cărţii, apreciind prefaţa realizată de Adrian Cioroianu, pentru meritul de a pune în evidenţă „trăsăturile reper ale cărţii”. „De altfel, Adrian Cioroianu, istoric şi om politic de dreapta - a făcut şi o teză de doctorat despre Ceauşescu - face o prefaţă a unui autor oarecum de stânga, ceea ce m-a dus cu gândul la o situaţie echivalentă din istoria noastră literară şi anume la Nae Ionescu, anti-israelian, care a făcut o prefaţă la cartea unui evreu, Mihail Sebastian”, a punctat prof. univ. dr. Nicolae Rotund. Criticul constănţean a apreciat şi talentul de polemist al autorului: „Alexandru Matei este un polemist de talent, care pune în mişcare o serie de concepte capabile să seducă, dar nu întotdeauna să convingă. Este un seducător”.
Curajul de „a ataca statuile”. La rândul său, bibliograful dr. Corina Apostoleanu a subliniat: „Faptul că Alexandru Matei este un polemic, aşa cum a observat şi domnul profesor Rotund, se vede din însăşi „nervozitatea” cu care îşi scrie fraza. Îşi doreşte să comunice continuu cu cei care presupune că îi vor fi citit cartea. (..) Este o carte aproape... dialog cu cititorul. Este o carte foarte ancorată în realitatea de acum, de aici, de azi, pentru că există foarte multe trimiteri la realităţile zilei: posturi de televiziune, nume de ziare, citate, chiar evenimente mondene, cancanuri, care toate fac parte din acest „mormânt al comunismului”. De aceea, în timp, cartea va căpăta şi o valoare documentară”. Dr. Corina Apostoleanu a apreciat şi „actul de mare curaj” de care a dat dovadă Alexandru Matei, amintind intelectuali de marcă ai României - Pleşu, Patapievici, Dan Puric - într-un context polemic. „Această notă de curaj poate este necesară mai mult în societatea românească nu pentru a ataca neapărat „statuile”, ci pentru a înţelege că, în felul acesta, căpătăm credibilitate ca societate şi ca ţară, dacă reuşim să fim polemici la adresa unor persoane extrem de cunoscute, aruncând pe piaţă idei care se pot dezbate”, a spus dr. Corina Apostoleanu.