Polițiștii de frontieră, protagoniştii unei capturi-record de țigări contrafăcute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În valoare de 2.000.000 de lei

Polițiștii de frontieră, protagoniştii unei capturi-record de țigări contrafăcute

Eveniment 08 Aprilie 2015 / 00:00 1136 accesări

Polițiștii de frontieră au făcut luni o nouă captură impresionantă în Portul Constanța Sud - Agigea! Aceștia au descoperit, într-un container sosit din Slovenia pe adresa unei societăți comerciale din București, nu mai puțin de 225.000 de pachete de țigări despre care există suspiciuni că ar fi contrafăcute, produse în China și inscripționate "Ashima Luxury Size", "Ashima Luxury Blue", "Marble Gold", "Marble King Size Luxe", "Strand King Size" și "Strand Blue". Oamenii legii spun că, dacă bunurile ar fi fost vândute pe piață la prețurile celor originale, valoarea lor s-ar fi ridicat la suma totală de 2.000.000 de lei. Autoritățile au confiscat marfa și au întocmit pe numele administratorilor firmei importatoare, un român de 57 de ani și un cetățean american de 51 de ani, dosare penale pentru punere în circulație, fără drept, a unui produs ce poartă o marcă identică sau similară cu una înregistrată. Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

CAPTURĂ-RECORD Amintim că, în vara anului trecut, polițiștii de frontieră constănțeni au interceptat un transport de aproape un milion de pachete de țigări contrafăcute. Acțiunea de atunci a avut loc tot în Portul Constanța Sud - Agigea, oamenii legii controlând două containere care sosiseră din Grecia și aveau ca destinație finală o firmă din Bulgaria. În primul dintre ele au fost găsite 191.650 de pachete „Marble“, în valoare de 500.000 de euro, și 300.000 marca „Ashima“. Câteva zile mai târziu, anchetatorii au mai confiscat 505.550 de pachete de ţigări „Ashima“ şi „Marble". Valoarea mărfurilor a fost estimată, la acea dată, la peste 1.100.000 de euro.

OFENSIVĂ ÎN "PUNCTELE FIERBINȚI" Nu doar Garda de Coastă derulează acțiuni pentru stoparea fluxurilor de marfă ce alimentează piața neagră a țigărilor. Creșterea alarmantă a numărului bișnițarilor care vând țigări de contrabandă la orice colț de stradă i-a determinat pe jandarmii constănțeni să ia măsuri. Aproape în fiecare zi, militarii Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) „Tomis” organizează razii în „punctele fierbinți” din Constanța, acolo unde știu că suspecții își fac veacul. „Nu mergem niciodată la întâmplare, întotdeauna pregătim terenul înainte. Prima dată identificăm zonele în care se petrec astfel de evenimente, apoi aflăm și numele persoanelor care se ocupă de comerțul ambulant și abia atunci acționăm”, a declarat adjunctul comandantului GJM „Tomis” Constanţa, mr. Mihai-Daniel Ferencz.

FEMEILE, LA ÎNAINTARE Jandarmii spun că persoanele care se ocupă de astfel de afaceri sunt foarte bine organizate. „Femeile sunt, în general, cele care găsesc clienții, deoarece par mai sociabile, mai deschise și-i conving mai ușor să cumpere țigări netimbrate. După ce reușesc să-i convingă, acestea îi duc la complicii lor, care stau întotdeauna la distanță. Ulterior, indivizii își duc clienții în locul în care-și țin ascunse țigările și încheie tranzacția”, a explicat mr. Mihai-Daniel Ferencz.

"HOȚII ȘI VARDIȘTII" Bișnițarii schimbă mereu locul în care își pitesc marfa, în speranța că oamenii legii le vor pierde urma. „Este ca jocul acela din copilărie „hoții și vardiștii”... Noi îi urmărim, le găsim ascunzișurile, ei se mută în altă parte și așa mai departe”, a mai spus adjunctul comandantului GJM „Tomis” Constanţa. În general, țigările sunt disimulate sub găleți cu flori, în cutii aruncate în gardul viu, sub automatele de cafea, în autoturisme și chiar în locuințele comercianților. Suspecții prinși de jandarmi se aleg cu dosare penale, pe care le instrumentează ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, dar și cu marfa confiscată. Asta nu-i împiedică, însă, să-și reia îndeletnicirile în momentul în care se mai liniștesc apele.

REZERVE PENTRU "TITULARI" În perioada în care sunt cercetați, contrabandiștii stau "pe tușă", însă locul lor în stradă este luat de alții, așa că situația e greu de ținut sub control. „Noi ne ocupăm de combaterea fenomenului stradal, îi depistăm și le predăm cazul polițiștilor. Atât ne permite legea să  facem...”, a adăugat mr. Mihai-Daniel Ferencz.  

Răzvan MIHĂILESCU

razvan.mihailescu@telegrafonline.ro

Taguri articol


12