Poliomielita din Siria ameninţă Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victime colaterale

Poliomielita din Siria ameninţă Europa

Externe 09 Noiembrie 2013 / 00:00 272 accesări

Izbucnirea cazurilor de poliomielită în Siria reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică în Europa, au apreciat, în premieră, experţii medicali, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat un program amplu de vaccinare pentru a opri apariţia unei epidemii în Orientul Mijlociu, potrivit publicaţiei britanice ”The Independent”. OMS a anunţat că ţările europene ar trebui să intensifice măsurile de supraveghere a bolii şi să se asigure că acele comunităţi vulnerabile sunt vaccinate, în contextul în care a intensificat acţiunile de răspuns la apariţia primelor cazuri de poliomielită în Siria, din 1999.

Într-un articol publicat în revista medicală ”The Lancet”, profesorul Martin Eichner, de la Universitatea Tubingen din Germania, şi Stefan Brockmann, de la Biroul pentru Sănătate Publică din Reutlingen, avertizează că, deoarece numai o persoană din 200 infectate este grav bolnavă, există riscul ca refugiaţii nevaccinaţi din Siria sau imigranţi din ţările vecine să fie purtători ai virusului. Ţări din Europa cu acoperire relativ scăzută a vaccinării - între care Austria, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina - ar putea fi în pericol de transmitere susţinută dacă boala ajunge în regiune, au apreciat cercetătorii. OMS a dublat miercuri, la 20 de milioane, numărul persoanelor care trebuie vaccinate urgent. O campanie de opt luni va viza copiii din Siria, Turcia, Liban, Irak, Iordania, Israel şi Teritoriile Palestiniene, în contextul preocupărilor că virusul ar putea fi transportat în ţările vecine de refugiaţii care îşi caută adăpost în afara graniţelor Siriei şi care trăiesc adesea în condiţii neigienice şi favorabile transmiterii bolii.

Până în prezent au fost confirmate zece cazuri în Siria, dar doctorul Hamad Jafari, director în cadrul OMS pentru combaterea poliomielitei, a declarat că există o probabilitate mare ca numărul de cazuri să crească în continuare. Toate cazurile înregistrate sunt la copii sub doi ani, care nu au mai fost vaccinaţi din cauza problemelor cu care se confruntă sistemul de sănătate de la izbucnirea războiului în Siria. Apariţia cazurilor a condus la apeluri pentru o pauză în scop umanitar în acest conflict, astfel ca angajaţii din Sănătate să aibă acces la comunităţile afectate de conflict. Totodată, există informaţii că doctori şi personal care acordă ajutor sunt uneori vizaţi de ambele tabere aflate în conflict. Boala, care afectează în principal copiii cu vârsta de cinci ani şi mai mici, este extrem de infecţioasă şi se transmite de la om la om. Poliomielita poate afecta sistemul nervos şi chiar cauza o paralizie ireversibilă în numai câteva ore. Aproximativ 650.000 de copii au fost deja vaccinaţi în Siria, între care 116.000 în regiunea de conflict Deir al Zour, unde au fost înregistrate cazurile de îmbolnăvire la copii.

Taguri articol


12