Poliția antidrog afgană a anunțat că a confiscat peste o tonă de heroină și 1.500 de litri de morfină în cursul unei operațiuni întreprinse la un laborator de prelucrare aflat în nordul Afganistanului, țară ce se situează pe primul loc în lume la producția de opiu, relatează AFP.
O tonă de heroină este evaluată la circa 40 milioane de euro la vânzarea sa cu gramul în Franța, potrivit cifrelor oferite de Biroul Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și a Criminalității (UNODC).
În laboratorul desființat duminică de către poliția afgană se aflau ''1.050 kg de heroină și 1.500 de litri de morfină''. El era situat în Badakhshan, o provincie muntoasă din nord-estul Afganistanului.
Potrivit UNODC, o mare parte din macul afgan, materie primă pentru heroină, este cultivat în provincia meridională Helmand. Dar transformarea în heroină se face frecvent în apropiere de granițe pentru a facilita exportul stupefiantelor și Badakhshanul are avantajul pentru traficanți că se ajunge greu în zonă și că este aproape de frontierele pakistaneză și tadjikă.
De asemenea, UNODC susține că Pakistanul este una dintre căile de tranzit privilegiate pentru droguri, care sunt aduse din Afganistan până în portul pakistanez Karachi pentru a alimenta piața asiatică. Ruta de nord, care trece prin Tadjikistan, deservește Rusia.
Dacă banii din droguri finanțează în parte insurecția talibanilor afgani, trasarea circuitului lor este una dintre cele mai dificile probleme. UNODC a constatat o scădere cu 20 % a culturilor de mac afgan și o reducere cu 50 % a producției de opiu anul trecut, ceea ce reprezintă un record. Această scădere ar avea drept cauze îndeosebi penuria de apă și epuizarea solului.