Problemele psihice par să se înmulțească în rândul populației americane, pe de o parte din cauza consecințelor de ordin financiar și social ale declinului economic din ultima perioadă, iar pe de altă parte, din cauza militarilor reveniți cu diverse tulburări din teatrele de luptă în care și-au servit cu devotament țara, susține Gerald Horne, autor și istoric american, care a acordat un interviu jurnaliștilor de la Russia Today. În opinia acestuia, accentuarea problemelor psihice și înmulțirea acestora într-o țară în care dreptul la arme este consfințit prin Constituție reprezintă un pericol real al acestor vremuri.
Doi ofițeri de poliție au fost împușcați mortal în Palm Springs, California, duminică, în timp ce interveniseră într-un caz de violență domestică. Un al treilea polițist a fost rănit de același atacator. Poliția a arestat criminalul după o urmărire de peste o oră. Este vorba despre John Hernandez Felix. Șeful poliției din Palm Springs a precizat că ofițerii uciși sunt Jose Gil Vega, tatăl a opt copii, care își anunțase retragerea pentru luna decembrie a acestui an, și de colega acestuia Leslie Zerebny, mamă a doi copii, în vârstă de 27 de ani, revenită la serviciu după ce născuse în urmă cu patru luni.
Russia Today: Această tragedie s-a petrecut într-un cartier prosper și liniștit din Palm Springs. Este un fapt surprinzător?
Gerald Horne: Deloc. Înainte de toate, trebuie să înțelegeți că SUA au o istorie violentă. Această țară s-a clădit pe înrobirea africanilor și pe exproprierea nativilor americani, ambele aspecte bazându-se pe acțiuni de o mare violență. În al doilea rând, societatea americană se scaldă, pur și simplu, în arme. Chiar și în estimările cele mai temperate, în această țară există mai multe arme de foc decât oameni, adică peste 330 de milioane! În al treilea rând, este clar că polițiștii nu sunt suficient antrenați pentru a face față persoanelor cu tulburări psihice, iar acestea s-au înmulțit alarmant, parte din cauza declinului socio-economic, parte din cauza miilor de militari reveniți de pe front din Irak, Afganistan și alte țări, suferind de șoc post-traumatic.
R.T.: Incidentul din Palm Springs a fost cauzat de o persoană instabilă psihic având acces la o armă de foc. Vom asista din nou la obișnuitele apeluri de impunere a unor controale mai severe la vânzările de arme către populație?
G.H.: Apeluri da, dar control mai strict al vânzărilor de arme, doar în vis. În realitate, nu doar în capitala Washington D.C., ci în toate statele americane, de la Atlantic la Pacific se face lobby pentru a preveni orice control la vânzarea de arme, oricât de mic. Nu vorbim doar despre producătorii de arme care nu își doresc restricționări la vânzări. Vorbim despre vânători, dar și despre americanii de rând care se înarmează pentru că, din punctul lor de vedere, societatea în care trăiesc se deteriorează și vor să fie pregătiți să se apere singuri. Așadar, nu cred că este posibilă obținerea unui control cât de mic asupra vânzărilor de arme, în viitor.