Poliția britanică vrea să obțină mai multe informații pentru a stabili circumstanțele exacte în care Khalid Masood a decis să comită atentatul de la Londra, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, transmite AFP.
"Suntem hotărâți să înțelegem dacă Masood a fost un actor izolat inspirat de propaganda teroristă sau dacă alții l-au încurajat, l-au susținut sau i-au dat instrucțiuni", a declarat sâmbătă un înalt responsabil britanic în domeniul luptei antiteroriste, Neil Basu.
"Ancheta noastră continuă într-un ritm susținut. Sunt recunoscător publicului pentru sprijinul acordat până în prezent, dar îi cer să ne ajute mai mult", a spus acest responsabil, într-un comunicat.
Urmare a atentatului comis miercuri la Westminster, în centrul Londrei, soldat cu patru morți și cel puțin 50 de răniți, poliția a reținut 11 persoane bănuite că ar fi participat la pregătirea de atentate.
Dar doar una dintre aceste persoane a rămas arestată sâmbătă seara, un bărbat în vârstă de 58 de ani reținut la Birmingham, în centrul Angliei. Celelalte zece persoane au fost puse în libertate, dintre care una, o femeie de 32 de ani, a fost eliberată condiționat.
Atentatul a fost comis de Khalid Masood, un britanic convertit la islam și condamnat de mai multe ori pentru agresiuni, deținere ilegală de arme și tulburare a ordinii publice între 1983 și 2003.
Atacul a fost revendicat de organizația jihadistă Stat Islamic (SI), care a declarat că Masood era "un soldat" al SI.
Dar poliția dorește să afle mai mult. "Noi încă credem că Masood a acționat singur în acea zi și nu există informații care ar lăsa să se înțeleagă că alte atentate sunt planificate", a declarat Neil Basu.
Dar "chiar dacă el a acționat singur în pregătirea (atentatului), noi trebuie să stabilim cu o claritate absolută de ce a comis aceste acte atroce", a spus acesta.
Responsabilul recunoaște că, în absența unor informații noi, acest obiectiv al poliției ar putea să nu fie atins.
"Trebuie să acceptăm că există posibilitatea ca noi să nu înțelegem vreodată de ce (Masood) a făcut asta. Această explicație ar fi putut muri odată cu el", a apreciat Neil Basu.