Poliția elvețiană a percheziționat sediul UEFA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ancheta „Panama Papers”

Poliția elvețiană a percheziționat sediul UEFA

Sport 06 Aprilie 2016 / 19:29 414 accesări
Ancheta „Panama Papers” a ajuns și la președintele FIFA, Gianni Infantino

Ancheta „Panama Papers” a ajuns și la președintele FIFA, Gianni Infantino

Poliția federală elvețiană a percheziționat miercuri sediul Uniunii Europene de Fotbal-Asociație (UEFA) din Nyon, pentru a obține contractele privind atribuirea drepturilor TV în Ecuador societății Cross Trading, citată în scandalul Panama Papers. Într-un comunicat, UEFA a confirmat această „vizită”. „Am primit astăzi vizita Poliției Federale elvețiene care acționează în baza unui mandat, solicitând să vadă contractele dintre UEFA și Cross Trading/Teleamazonas. Bineînțeles, UEFA a oferit Poliției Federale toate documentele aflate în posesia sa și va coopera pe deplin”, precizează UEFA.

Numele noului președinte al FIFA, Gianni Infantino, este citat în afacerea Panama Papers pentru contracte semnate, pe vremea când era directorul serviciului juridic al UEFA, cu doi argentinieni inculpați de justiția americană în scandalul de corupție de la FIFA. Ziarul german Süddeutsche Zeitung, care a dezvăluit această afacere marți seară, pune semne de întrebare în legătură cu sumele din aceste contracte, pe care le consideră inferioare prețului pieții.

Într-un comunicat, societatea Team Marketing, cu sediul în Lucerna (Elveția), precizează faptul că alegerea cumpărătorului de drepturi de televiziune pentru Ecuador a urmat „o procedură echitabilă și transparentă”. Potrivit informațiilor conținute de Panama Papers, Cross Trading, o societate offshore, a cumpărat aceste drepturi pentru 111.000 dolari și le-a revândut televiziunii ecuadoriene Teleamazonas pentru 311.000 dolari. Nu este singura afaceră făcută de Hugo şi Mariano Jinkis prin intermediul Cross Trading cu forul fotbalistic european. Cei doi au plătit 28.000 de dolari pentru drepturile de difuzare ale Supercupei Europei, după care le-au revândut pentru 126.200 de dolari către Teleamazonas!

Marți, Infantino s-a apărat cu fermitate în această speță. „Numele meu este făcut de râs şi nu accept ca asupra integrităţii mele să planeze vreun fel de dubiu, cu atât mai mult cu cât UEFA a explicat în detaliu fiecare contract şi nu există niciun fel de problemă legală. Vreau să mai spun că nici eu şi nici UEFA nu am fost vreodată contactaţi de către autorităţi în legătură cu aceste contracte. Mai mult, din toate relatările din presă reiese clar că nici eu şi nici UEFA nu am făcut ceva ilegal. Sunt consternat și nu voi accepta ca integritatea mea să fie pusă la îndoială de anumite media”, a declarat noul președinte al FIFA, fost secretar general la UEFA până în februarie 2016.

Societatea Cross Trading, care este un off-shore înregistrat într-o mică insulă din Pacific, Niue, aparține argentinienilor Hugo și Mariano Jinkis, inculpați în Statele Unite pentru că au plătit mită în schimbul obținerii drepturilor de difuzare a competițiilor FIFA în America de Sud. Potrivit site-ului Team Marketing, Gianni Infantino este membru al Consiliului de Administrație al acestei societăți elvețiene

ŞI NUMELE LUI TOMAS BERDYCH APARE ÎN DOSARELE „PANAMA PAPERS”

Conform Radio Praga, o mare parte din câştigurile obținute din tenis de fostul finalist de la Wimbledon 2010 au ajuns în conturile unui offshore înregistrat în Panama. În vârstă de 30 de ani, cehul Tomas Berdych, actualmente locul 7 în clasamentul ATP, care este rezident în Monte Carlo de câţiva ani, a câştigat peste 24 de milioane de dolari din participările în turneele ATP, iar majoritatea încasărilor au mers către un offshore din paradisul fiscal. Primul Ministru al Cehiei, Bohuslav Sobotka, a cerut ca autorităţile fiscale să înceapă o investigaţie pentru a afla cu cât au prejudiciat statul cele peste 300 de persoane implicate în Panama Papers.

Panama este un paradis fiscal încă din 1932, iar acum, cu peste 120 de bănci, a devenit unul dintre cele mai importante centre financiare din lume. Companiile înregistrate în Panama sunt scutite de orice taxă, nu trebuie să-şi justifice în niciun fel situaţia financiară, modul în care îşi cheltuiesc banii şi pot fi conduse de oriunde din lume. Singura obligaţie pe care o au este să plătească o taxă unică, de 550 de euro, către bugetul statului Panama, începând din al doilea an de funcţionare.

Citește și:

Messi şi Platini se numără printre personalităţile citate în ancheta „Panama Papers”

Taguri articol


12