Poliția germană testează primele camere video cu recunoaștere facială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliția germană testează primele camere video cu recunoaștere facială

Externe 02 August 2017 / 17:22 504 accesări

Poliția germană a instalat marți într-o gară principală din Berlin primele camere video cu recunoaștere facială, testând noua tehnologie care ar putea ajuta la căutarea și arestarea persoanelor suspectate de terorism și de alte infracțiuni, relatează agenția Reuters. ''Dorim să testăm cât de bună este într-adevăr tehnologia'', a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Jens Schobranski, despre proiectul pilot cu o durată de șase luni, ce face parte dintr-o promisiune a conservatorilor cancelarului Angela Merkel de creștere a finanțării pentru poliție și securitate.

Sondajele de opinie realizate în perspectiva alegerilor generale din 24 septembrie din Germania arată că mulți alegători sunt preocupați în legătură cu securitatea, în parte ca urmare a unor atacuri comise de către solicitanți de azil care au alimentat criticile la adresa cancelarului Merkel legate de faptul că a permis intrarea în țară a peste un milion de migranți. Imaginile cu câteva zeci de voluntari germani au intrat în noul sistem de monitorizare, pentru a afla cum îi poate acesta recunoaște și distinge de trecători la stația Südkreuz, un centru principal de transport din capitală.

Protecția vieții private este un subiect sensibil pentru mulți germani, care încă se tem de practicile de spionaj în masă ale regimului nazist și ale poliției secrete Stasi din fosta Germanie comunistă. Potrivit lui Schobranki, imaginile cu pasagerii care vizitează stația vor fi șterse.

Președintele Asociației Germane a Barourilor, Ulrich Schellenberg, a exprimat îndoieli în legătură utilitatea noii tehnologii. Cel mai sângeros atac islamist din Germania de anul trecut a fost comis de un migrant care era monitorizat de către agenți de securitate, a afirmat el. ''Îmbunătățirea securității nu înseamnă să descoperim ceva nou, ci mai degrabă să urmărim într-un mod mai ferm ceea ce știm'', a spus Schellenberg.

Reuters amintește că Anis Amri, un solicitant de azil a cărui cerere a fost respinsă, a ucis 12 persoane la Berlin în 2016, intrând cu mașina în mulțime la un târg de Crăciun. Agenții de securitate care-l suspectau că pune la cale un atac au încetat monitorizarea în cazul lui după ce au tras concluzia că el nu reprezenta o amenințare.



12