Poliţia irlandeză verifică activităţile neofasciştilor ungari şi români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După presupusul complot din Bolivia

Poliţia irlandeză verifică activităţile neofasciştilor ungari şi români

Externe 04 Mai 2009 / 00:00 589 accesări

Trupul neînsufleţit al lui Arpad Magyarosi, cetăţeanul româno-maghiar împuşcat mortal într-o operaţiune a poliţiei boliviene, în Santa Cruz, pe data de 16 aprilie, a ajuns în Ungaria duminică după-amiază. Transportarea trupului lui Magyarosi a fost finanţată din fonduri strînse de Crucea Roşie Ungară. Tînărul a fost împuşcat mortal de poliţie alături de Eduardo Rozsa Flores, cu triplă cetăţenie maghiară, croată şi boliviană şi irlandezul Michael Dwyer. Alte două persoane au fost arestate, una dintre acestea fiind cetăţean român. Este vorba despre Elod Toaso, în vîrstă de 29 de ani şi Mario Tadic, un bolivian de origine croată. Poliţia boliviană susţine că a anihilat o grupare teroristă care ar fi pregătit un complot împotriva preşedintelui Evo Morales.

În urma presupusului complot, poliţia irlandeză investighează activităţile neo-fasciştilor ungari şi români care au venit în ultimii ani în Irlanda, în urma informaţiilor conform cărora Michael Dwyer ar fi avut legături cu o grupare neo-nazistă. Grupul era suspectat şi de amplasarea unei bombe în casa unui cardinal catolic din Bolivia, cu o zi înainte de raidul poliţiei, precum şi de atacuri asupra locuinţelor unor miniştri bolivieni, funcţionari publici şi politicieni începînd din 2006. Publicaţia “Irish Independent”, autorităţile boliviene susţin că Michael Dwyer era implicat într-o grupare teroristă neo-nazistă secuiască. Guvernul bolivian a dat publicităţii săptămîna trecută fotografii găsite în camerele hotelului unde stăteau cei cinci membri ai grupului. Michael Dwyer şi alţi membri ai grupului pot fi văzuţi în fotografii în timp ce sunt înconjuraţi de arme. În pofida afirmaţiilor că irlandezul era o parte nevinovată, fotografiile arată că era puternic înarmat şi foarte apropiat de Eduardo Rozsa Flores. Acesta ar fi fost şi membru al grupării secuieşti, care a fost condusă de Rozsa Flores. Michael Dwyer avea, de asemenea, un însemn al trupelor naziste SS tatuat pe braţ. Tatuajul era disimulat într-un desen mai mare şi mai elaborat, dar se vede foarte bine pe braţul lui Dwyer, care făcea glume despre acest tatuaj cu asociaţii lui pe pagina sa de pe Facebook.

Legăturile dintre fasciştii est-europeni şi America de Sud datează de la sfîrşitul celui de-al doilea Război Mondial, cÎnd mulţi nazişti s-au refugiat acolo. Cotidianul “The Irish Independent” afirmă că este foarte probabil ca el şi alte persoane din ţări est-europene să fi asistat joia trecută la funeraliile irlandezului ucis în Bolivia, ce au avut loc în Tipperary. Jurnaliştii nu au vorbit însă cu nimeni. Unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Edoardo Rozsa-Flores, tot de etnie maghiară, locuieşte în Irlanda şi l-a întîlnit pe Michael Dwyer cînd au fost colegi la o firmă de securitate, I-RMS, pe durata cît aceasta a avut un contract cu Shell. Firma I-RMS nu a făcut comentarii, dar surse din industria de securitate afirmă că respectivul cetăţean maghiar nu avea cazier în Ungaria sau în altă parte şi avea referinţe bune. Fost membru al armatei, acest cetăţean ungar, de 32 de ani, a mers în Bolivia cu Michael Dwyer şi cu alţi doi cetăţeni maghiari pe data de 20 octombrie. Dwyer a rămas acolo, iar cei trei maghiari s-au întors, doi în Ungaria, iar fostul soldat în Cavan, Irlanda.

În ciuda repetatelor afirmaţii că Miahcel Dwyer a fost nevinovat şi că se asociase cu “aventurieri”, în fotografiile date publicităţii de autorităţile boliviene, tînărul apare alături de ceilalţi înarmat şi apropiat de presupusul lider, Edoardo Rosza-Florres, un bărbat suspectat că a fost implicat în epurări etnice în fosta Iugosalvie şi care, potrivit propriilor mărturisiri, ar fi fost implicat în înlăturarea de la putere a preşedintelui Evo Morlaes. Într-una dintre fotografii, făcute, din cîte se pare, de Anul Nou, Dwayer şi Rosza-Flores stau la o masă încărcată cu arme de foc şi muniţie, zîmbind la cameră.

Ex foto 2 Fotografie datînd din noiembrie 1991, care ni-l arată pe Edoardo Rozsa Flores, un fost jurnalist devenit comandantul unui commando internaţional de mercenari luptînd pentru Croaţia în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Poza a fost făcută pe linia frontului, la Bresce, în Croaţia



12