Poliţia Română suspectată de fraudarea unei licitaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliţia Română suspectată de fraudarea unei licitaţii

Eveniment 25 Mai 2013 / 00:00 483 accesări

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se judecă cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) cu privire la o licitaţie pentru un sistem informatic. Reprezentanţii MAI spun că au fost găsite mai multe nereguli, iar acum IGPR ar trebui să plăteasca aproape 500.000 de lei, adică 25% din valoarea contractului. Potrivit notei de constatare făcute de corpul de control al MAI, cei de la IGPR au pus mai multe cerinţe restrictive pentru a avantaja o anumită firmă în câştigarea licitaţiei respective, în sensul că IGPR ar fi făcut modificări privind eliminarea unor obligaţii ale prestatorului. Reprezentanţii IGPR spun că subiectul scandalului îl reprezintă Sistemul Informatic Integrat pentru suportul decizional şi organizaţional de dezvoltare a capacităţii administrative (SIISDODCA), primul proiect la nivelul IGPR aprobat în cadrul instrumentului de finanţare Fonduri Structurale – Fond Social European – Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative” (PODCA) – Axa prioritară 1, Domeniul major de intervenţie 1.1.

PROCEDURI Contractul de finanţare al proiectului a fost semnat cu Autoritatea de Management - Direcţia pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative din cadrul MAI pe 7 septembrie 2009 şi are un buget alocat de 13.959.000 de lei, fără TVA, din care 85% reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar 15 % reprezintă costurile de confinanţare suportate de IGPR. În acest sens, pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă, a fost întocmită o documentaţie de atribuire care a fost validată, ulterior fiind publicată în Sistemul Electrinic de Achiziţii Publice, procedura aleasă fiind licitaţie publică deschisă. După câştigarea licitaţiei, IGPR a încheiat un contract în valoare de 1.610.962,50 de lei cu firma câştigătoare. Întrucât, pe parcursul derulării contractului, IGPR a constatat că prestatorul nu şi-a îndeplinit o parte din obligaţiile contractuale la termenele stipulate şi a aplicat penalităţi societăţii respective, în valoare de 132.098,90 lei. Totodată, obligaţiile neîndeplinite au condus la o diminuare a valorii contractului cu 158.270 lei şi la rezilierea acestuia. Urmare a acestei situaţii prestatorului i s-a plătit doar suma de 982.351,1 lei.

RAPORT ATACAT ÎN INSTANŢĂ Pe 25 septembrie 2012 prin sentinţa civilă nr. 5245 a Curţii de Apel Bucureşti, pronunţată în dosarul nr. 6997/2/2012, instanţa de judecată a admis cererea formulată de IGPR în contradictoriu cu Corpul de Control al MAI şi a dispus suspendarea executării notei de constatare cu nr. 370315/23.08.2012 a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare întocmită de Corpul de Control al MAI până la soluţionarea acţiunii pe fond. Reprezentanţii IGPR spun că respectivele constatări ale Corpului de Control al MAI au fost contestate în instanţă de în vederea anulării corecţiilor financiare. De asemenea, reprezentanţii IGPR spun că în nota de constatare a Corpului de Control nu există referiri la favorizarea vreunui operator economic şi nici concluzii cu privire la existenţa vreunui prejudiciu asupra bugetului Uniunii Europene.



12