Poliţia Rutieră: Ești oprit în trafic? Ce să faci ca să scapi de amendă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliţia Rutieră: Ești oprit în trafic? Ce să faci ca să scapi de amendă

Eveniment 18 August 2018 / 10:50 2933 accesări

Polițiștii de la Rutieră sunt și ei oameni la fel ca tine. Fac o meserie, nimic altceva, iar parte din acea meserie este să acorde și amenzi rutiere. Fără amenzi, toți șoferii și-ar face de cap și numărul accidentelor și al morților ar crește serios. Așadar, amenzile sunt un lucru pozitiv, pentru că îi sperie pe șoferi, măcar puțin, și aceștia respectă legea. Există însă mari șanse să scapi de amendă, dacă respecți niște reguli dezvăluite chiar de polițiști.

1. Vorbește frumos

Dupa ce esti tras pe dreapta, saluta respectuos, vorbeste calm si elegant, da dovada de omenie. Nu cumva sa incerci sa fii superior, sa vorbesti la per tu, sa fii obraznic sau sa comunici de sus cu agentul. Orice urma de smecherie aparenta il va face pe politist sa iti dea amenda cea mai mare, nimic mai mult. Daca vorbesti frumos, agentul se simte in largul sau si va avea o atitudine pozitiva.

2. Recunoaște greșeala făcută

Multi soferi spun ca nu stiu de ce au fost opriti, insa mint. Pentru ca sigur ca stiu cand au ciupit culoarea rosie sau cand nu au acordat prioritate altor masini. Asadar, recunoaste din prima si spune exact ce ai facut. Asta il va face pe agent sa-si dea seama ca a fost o greseala izolata si ca nu obisnuiesti sa faci asa ceva. In plus, il va face sa-si dea seama ca esti un sofer atent care data viitoare va fi si mai atent.

3. Înmânează actele fără să ți se ceară

Soferii uneori stau la tocmeala cu politistul daca sa-i dea sau nu actele, ca le are sau ca nu le are la el, lungind astfel discutia care nu are decat un singur verdict: amenda. Daca imediat cum te-a oprit si ai coborat geamul i-ai si inmanat actele politistului, acesta isi va da seama ca stii sa colaborezi si ca nu ti-e teama sa fii tras la raspundere pentru greselile facute. Adica va realiza ca esti altfel decat toti ceilalti pe care ii opreste zilnic.

4. Nu ai nicio scuză

De obicei, soferii încep să caute scuze. Ba ca se grabeau, ba ca nu erau atenti, ba ca le-a dat papucii nevasta si sunt necajiti. Dar, la fel de bine ca recunoasterea greselii este sa si renunti la gasirea unor scuze pentru ce ai facut. De fapt, mai bine spui ca NU ai nicio scuza, ca ai gresit, s-a întâmplat, și că meriți să fii pedepsit conform legii.

5. Nu te interesează ce fac alți șoferi

Atunci cand esti oprit de politisti, ai tendinta sa te uiti la cei din jur. Adica daca altii fac aceleasi greseli ca tine, ii vei spune politistului: Domne', dar pe ala nu-l vezi? Nu vezi ca si ala alearga? Nu vezi ca si altii depasesc pe linie continua? De ce m-ai oprit doar pe mine? Astfel de replici nu isi au rostul, pentru ca fiecare e responsabil pentru ceea ce face. Ceilalti soferi poate scapa acum, dar data viitoare vor fi ei cei opriti.

6. Nu folosi apelative cu agentul

Renunta la cuvinte de genul "Boss" sau Sefu', ca te faci de ras. Acestea sunt dovezi de pupincurism tipic comunist, care nu isi au locul cu politistii din 2018. Poti vorbi frumos, respectuos, folosind persoana a doua plural, asa cum iti vorbeste si agentul. Folosind cuvinte normale, dai dovada ca esti altfel decat ceilalti soferi crescuti prost cu care are de-a face politia non-stop, asa ca sansele sa fii tratat altfel sunt uriase.

7. Nu te da cunoscător al legii

Exista legende cum ca politistul trebuie sa poarte cascheta, sa prezinte ordinul de serviciu sau sa-ti arate certificatul metrologic al aparatului de radar. Nimic din acestea nu sunt adevarate si cand te crezi cunoscator si ii ceri socoteala politistului nu faci decat sa-l enervezi. Asa ca nu te lua dupa ce ai citit pe undeva, ca sigur e o minciuna. Prezinta actele, vorbeste frumos, recunoaste greseala si o sa vezi ca politistul te va trata la fel. Adica s-ar putea sa scapi doar cu avertisment.



12