Poliţia turcă a rămas fără gaze lacrimogene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Justiţie divină

Poliţia turcă a rămas fără gaze lacrimogene

Externe 21 Iunie 2013 / 00:00 267 accesări

Protestele care continuă în Turcia de mai bine de două săptămâni au epuizat stocurile de grenade lacrimogene şi gaze pentru dispersarea manifestanţilor, după cum relata, miercuri seara, canalul de televiziune CNN Türk. Direcţia generală de securitate din Turcia a declarat că rezervele de gaze lacrimogene ale Poliţiei sunt epuizate. Pe durata acţiunilor de protest, forţele de ordine turce au consumat aproximativ 130.000 de grenade cu gaze. O licitaţie a fost organizată pentru refacerea stocurilor de mijloace de protecţie speciale şi de combatere a tulburărilor de stradă. Guvernul turc a decis, de asemenea, să majoreze numărul vehiculelor echipate cu tunuri cu apă şi să achiziţioneze mai multe jeep-uri mici blindate, marca Scorpion. Pentru toate aceste completări pentru Poliţie, Guvernul turc va trebui să aloce fonduri suplimentare de la bugetul de stat

Şase organizaţii turce ale medicilor au deplâns, ieri, folosirea masivă de către Poliţie a gazelor lacrimogene în timpul reprimării manifestaţiilor antiguvernamentale ce au afectat Turcia de la sfârşitul lui mai, evocând două cazuri probabile de decese şi denunţând folosirea lor ca armă chimică. Autorităţile şi Uniunea Medicilor din Turcia (TTB) au menţionat, până în prezent, patru morţi în incidente: doi civili loviţi de proiectile la Hatay şi Ankara - primul probabil de o grenadă lacrimogenă, al doilea de un glonţ de pistol -, un altul lovit de o maşină la Istanbul şi un poliţist căzut de pe un pod la Adana. La acest bilanţ ar trebui probabil să se adauge moartea unui bărbat de 47 de ani, angajat al unei şcoli private din Ankara, care a avut probleme respiratorii după expunerea puternică la gaze lacrimogene, şi o femeie de 50 de ani, decedată din cauza unei crize cardiace la Istanbul, în circumstanţe similare. Aproximativ 41% dintre persoanele afectate de gaze se aflau în imediata apropiere (la mai puţin de cinci metri) de o grenadă lacrimogenă, iar 21% se aflau într-un loc închis, a declarat Elif Dagli, de la Societatea turcă de medicină toracică, dezvăluind rezultatele unei anchete efectuate pe un număr de 356 de persoane expuse la gaze. Simptomele constatate la aceste persoane merg de la tuse (78%) şi dureri toracice (74%) la tuse cu sânge (3%).

DIN STRADĂ LA TRIBUNAL Deşi mai au loc unele acţiuni ale Poliţiei în oraşe ca Ankara sau Eskisehir, la Istanbul domneşte liniştea: protestele antiguvernamentale s-au mutat din stradă la tribunal, iar strigătele au fost înlocuite cu rezistenţa pasivă. Platforma „Solidaritate cu Taksim“, coordonatoare a protestelor izbucnite acum trei săptămâni, a prezentat un denunţ, în faţa Procuraturii, împotriva guvernatorului oraşului, primarului şi directorului serviciului de intervenţie, pentru uz excesiv de forţă împotriva manifestanţilor. Au fost aduse la tribunal 28 de persoane arestate în timpul raziilor din ultimele zile şi acuzate de adunare şi manifestaţii ilegale, în timp ce alte 46 au fost puse în libertate. Potrivit postului CNN Türk, 583 de persoane au fost arestate de Poliţie de la începerea protestelor, aceste persoane fiind deferite justiţiei, însă doar patru au fost plasate în arest preventiv, în timp ce restul au fost puse în libertate. Cei care protestează acum în piaţă nu vor mai putea fi acuzaţi de manifestaţie ilegală, având în vedere că stau nemişcaţi şi protestează în tăcere.

VIZITĂ ANULATĂ O delegaţie a Parlamentului European (PE) şi-a anulat, miercuri, o vizită prevăzută în Turcia, din cauza unor declaraţii foarte critice ale Guvernului turc la adresa PE. Şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a catalogat săptămâna trecută ca inacceptabilă o rezoluţie adoptată joia trecută de PE, care critică folosirea excesivă a forţei de către Poliţia turcă împotriva unor manifestanţi antiguvernamentali.



12