Politica „dă cu flit” Festivalului FILIT

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Politica „dă cu flit” Festivalului FILIT

Monden 26 Iunie 2015 / 00:00 1018 accesări

Discuţiile cu scriitorul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997, au fost întrerupte, iar alți scriitori importanți ai literaturii mondiale nu vor mai veni, anul acesta, la Iași. Nu vor mai avea de ce să vină, din moment ce ediția a III-a a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ce urma să aibă loc la Iași, între 30 septembrie - 4 octombrie, a fost suspendată. De ce?! Pentru că organizatorii acuză ingerinţa politicului în cultură. „Amestecul politicianismului în cultură, la orice nivel, are efect distructiv”, susțin organizatorii, într-un comunicat de presă.

În ultimele zile, liderul grupului de consilieri judeţeni PSD Iaşi, Cristian Stanciu, a lansat critici repetate privind modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de Consiliul Judeţean Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iaşi, instituţie ce a organizat primele ediţii ale FILIT Iaşi.

500.000 DE EURO PENTRU O EDIȚIE Consilierul PSD a afirmat că suma alocată pentru fiecare ediţie FILIT a fost de 500.000 de euro şi că „opinia publică nu ştie nimic despre drumul parcurs de aceşti bani”. Potrivit lui Stanciu, există un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, dar documentul este ţinut în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, aflat în arest la domiciliu.

MLR a precizat, zilele trecute, într-un comunicat, că „organizarea festivalului a presupus, în mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost încă de la început anunţate, bugetul festivalului fiind public”.

La primele două ediţii ale Festivalului FILIT au participat nume de anvergură ale literaturii mondiale, printre care s-au aflat: Herta Muller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franţa, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea și Mircea Cărtărescu.



12