A fost comentat îndelung cazul lui „don Costel” Iancu, de la PD-L, aşa încît toată lumea este la curent, probabil. În schimb, nimeni nu a remarcat, sau cel puţin asta este impresia mea, replica televizată a lui Antonie Solomon, primarul pedelist al Craiovei. Din motive pe care nu le cunosc, dar pesemne că ţin de interese locale, primarul craiovean a încercat să-l „ciupească” pe Radu Berceanu, care este şeful filialei locale de partid şi a candidat pentru un fotoliu în Parlament chiar în acea circumscripţie. De fapt, lui Solomon i-a scăpat un porumbel mult mai spectaculos decît pare la prima vedere, iar eu doresc să comentez tocmai acest aspect. Cazul lui „don Costel” este doar un pretext pentru acest comentariu, chiar dacă legătura dintre el şi Radu Berceanu, care l-a apărat tot timpul, a fost evidentă de la bun început.
PSD şi PD-L îşi împart sferele de influenţă în Oltenia, între judeţele Olt şi Dolj. În primul dintre judeţe pare mai multă linişte, poate cu excepţia celebrului caz de la spitalul din Slatina, dar nu spun asta pentru că acolo cei mai proeminenţi aleşi sînt Mircea Geoană şi Victor Ponta, ci pentru că aşa s-a nimerit să fie situaţia, pur şi simplu. În schimb, în cel de al doilea judeţ, unde interesele economice şi financiare sînt mult mai mari, printre altele şi datorită investiţiilor străine, domneşte un fel de zaveră politică şi infracţională ilsutrată chiar de ştirile ultimelor săptămîni, dacă vă amintiţi. În clipa în care l-am auzit pe primarul Craiovei declarînd: „Funcţionarii şi aleşii locali subordonaţi pe linie de partid lui Radu Berceanu funcţionează ca un SRL politic”, am înţeles că pedelistul Antonie Solomon este un fel de disident al grupului, care face, cu sau fără invidie, asta depinde de interesele pe care nu le cunoaştem, o veritabilă „fotografie de familie” a întregului grup!
În editorialul trecut am vorbit despre „politica de cumetrie”, iar acum avem exemplificarea fenomenului complementar, numit „politica de tip SRL”. Cele două se completează perfect şi merg mînă în mînă, de minune. Pe lîngă rudeniile sau cumetriile locale, la propriu vorbind, interesele financiare din zonă au dus şi la formarea acestui inedit tip de „SRL”. În acel judeţ, toată „fauna”, începînd de la poliţişti, magistraţi sau administraţia locală, şi terminînd cu lumea interlopă ori penitenciarele „de maximă siguranţă”, aşadar toţi aceştia la un loc, fac „politică” din motive exclusiv economice. Aproape toţi sînt membri PD-L şi şi-au împărţit judeţul pe felii, în funcţie de tipul de afacere pe care o are fiecare sau în funcţie de zona de influenţă a fiecăruia. În acest fel trebuie interpretat porumbelul care i-a scăpat primarului Antonie Solomon…
Dar un asemenea fenomen nu este singular! Eu l-am ales doar cu titlu de exemplu, deoarece judeţul Dolj ţine prima pagină a zairelor de mai multă vreme. Cu alte cuvinte, în România de azi, politica este o afacere, iar orice afacere, la rîndul ei, trebuie să aibă culoare politică, dacă vrei să ai succes. Din fericire, mai există şi cîteva excepţii, prin alte colţuri de ţară, dar ele sînt rare şi nu fac altceva decît să confirme regula acestui joc balcanic!...