Politica dezastruoasă a Sănătăţii a omorât mii de bolnavi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuze grave, fără precedent. „Pluton de execuţie”

Politica dezastruoasă a Sănătăţii a omorât mii de bolnavi

Sănătate 27 Iunie 2011 / 00:00 576 accesări

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) au ajuns la capătul răbdării, cerând ajutor pentru a „n” – a oară actualilor guvernanţi, deşi nu mai au nici cea mai mică încredere în ei. În aceste zile, numeroşi reprezentanţi ai asociaţiilor de bolnavi, alături de medici, psihologi, s-au întrunit la cea de-a III-a ediţia a Conferinţei Naţionale a FABC pentru a trage un nou semnal de alarmă. „Cei responsabili de sănătatea noastră, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, după cum ne-au obişnuit în ultima vreme, nu au răspuns invitaţiei, dovada nepăsării şi a iresponsabilităţii”, se plâng organizatorii.

„S-A CONSTATAT, CU DURERE ŞI TEAMĂ, CĂ PROGRAMUL DE ONCOLOGIE ESTE ÎN CONTINUARE SUBFINANŢAT, PACIENŢII ONCOLOGICI FIIND CONDAMNAŢI LA MOARTE CU CINISM”

Ei sunt indignaţi că nu s-a luat nici cea mai mică măsură de protejare a acestora, prin accesul, firesc şi legal, la tratament, la investigaţii, la monitorizare, la evaluare periodică, la asigurarea continuităţii tratamentului. Astfel, cei peste 98.000 de pacienţi aflaţi în tratament au fost trimişi direct în faţa „plutonului de execuţie”, cum se poate numi deja sistemul de sănătate publică din România, spun reprezentanţii bolnavilor.

LISTA MORŢII. Mai mult, explică ei, pacienţii care nu mai răspund terapiilor convenţionale şi cei cărora li se recomandă terapii inovatoare sunt puşi de către CNAS pe o listă a morţii, numită de aceasta „lista de aşteptare”. „Bugetul alocat acestei patologii este mai mic decât în 2010 (oricum şi acela insuficient) cu aproape 400 milioane lei, iar medicii sunt puşi în faţa unor situaţii imposibile, de a decide cine să primească tratament şi cine nu”, este declaraţia dr. Florin Băcanu, medic oncolog în Bucureşti. Tot reprezentanţii bolnavilor de cancer susţin că execuţia bugetară pe anul trecut a CNAS arată o economie de 9%, în condiţiile în care au murit pacienţi de pe acea „listă a morţii”, în aşteptarea tratamentelor. Ei susţin că medicii sunt ameninţaţi de către CNAS şi CJAS-uri cu imputarea valorii medicamentelor recomandate de ei pacienţilor, găsindu-le fel şi fel de acuzaţii. Preşedintele Societăţii de Oncologie Medicală din România, prof. univ. Dr. Florinel Bădulescu, a subliniat şi a confirmat lipsa banilor din program, dar şi ameninţarea doctorilor de către CNAS cu privire la imputarea sumelor din prescripţiile făcute de ei pentru pacienţi. Personal, profesorul spune că este pus în situaţia de a înapoia CNAS 50.000 lei, pentru că „a îndrăznit să prescrie tratament pacienţilor internaţi, salvându-le astfel viaţa”.

SE STRÂNG SEMNĂTURI. FABC, alături de toate asociaţiile de pacienţi cu cancer din România, medici oncologi, vor strânge semnături de la pacienţi şi aparţinătorii acestora, pentru a determina parlamentarii şi guvernanţii să aloce, conform recomandărilor făcute de UE, un minim de 6% din PIB Sănătăţii. „De asemenea, ca cetăţeni şi pacienţi europeni, vom apela şi la instituţiile europene, pentru a interveni imediat şi radical în politica dezastruoasă a sistemului sanitar din România, politică ce a condamnat, în ultimii ani, mii de pacienţi la moarte. Cerem public premierului, Emil Boc, a „n”-a oară, să intervină şi să oprească genocidul din Sănătate, prin finanţarea, cel puţin la limita de avarie, a sistemului sănătate din România”, spun reprezentanţii FABC. „Am decis că nu ne vom opri din proteste şi acţiuni radicale, decât atunci când situaţia noastră va intra pe un făgaş de normalitate şi vom fi prezenţi, cu votul nostru, acolo şi atunci când se decide pentru noi”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia.



12