Politica şi economia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Politica şi economia

Politică 09 Octombrie 2009 / 00:00 331 accesări

Am notat cu o plăcută surprindere cîteva dintre ideile lansate de Mircea Geoană în dezbaterea publică, imediat după congresul PSD care a validat candidatura sa oficială din partea social-democraţilor la alegerile prezidenţiale. Surpriza vine tocmai de la faptul că multe dintre aceste opinii circulă de mai mult timp prin presă, însă au fost ignorate pînă acum, cel puţin în aparenţă, de Crin Antonescu ori înlocuite de Traian Băsescu cu teme false, conform obişnuitei metode a cacealmalei.

Spre deosebire de candidatul PNL, care a pus accentul, deocamdată, pe ideea că epoca preşedintelui jucător s-a încheiat şi că trebuie să intrăm într-o „normalitate constituţională”, pe care Băsescu a călcat-o în picioare timp de cinci ani, Mircea Geoană s-a orientat către latura economică, foarte sensibilă acum, pentru că sîntem în perioada de criză şi ne este afectată viaţa de zi cu zi exact din această pricină. Ca şi unii ziarişti care au avertizat, încă din 2005, că Traian Băsescu minte cînd susţine că am scăpat de tranziţie, candidatul PSD crede că toate chinurile tranziţiei nu s-au încheiat, din simplul motiv că am intrat în Uniunea Europeană, cum pretindea Băsescu, şi că vom continua să avem probleme de acest fel, pînă la deplina noastră integrare economică europeană. Dar în loc să facă o campanie negativă, cum m-aş fi aşteptat, adică să semnaleze erorile guvernării liberale, la acest capitol, Geoană a ales exemplele pozitive, reuşitele individuale, acolo unde există şi unde pot fi luate drept model. Preşedintele PSD a şi mărturisit că preferă să rişte dezvăluirea unor strategii de campanie, prin explicarea acestei asumări, deoarece doreşte în modul cel mai sincer să aibă o abordare pozitivă, optimistă, în locul corului de voci care susţin că totul a fost prost şi trebuie schimbat. Altfel spus, mesajul lui Mircea Geoană e clar: economia reală funcţionează fie pe timpul tranziţiei, fie pe timp de criză, dacă e construită pe baze sănătoase!

Ideea nu este nouă, dar e binevenită, motiv pentru care o şi semnalez în acest editorial. Cu alte cuvinte, după cinci ani de politicianism şi ipocrizie demagogică băsesciană, noul preşedinte al României ar trebui să-şi schimbe priorităţile, atît cît îi permite Constituţia, sprijinind iniţiativele economice guvernamentale, dacă sînt bune, şi încercînd, prin autoritatea sa personală, pe plan internaţional, încurajarea investitorilor străini şi garantarea morală a investiţiilor acestora. Pe hîrtie sună frumos, dar Geoană, dacă va ajunge preşedinte, va prelua o Românie sleită de criză, izolată pe plan internaţional de aventurile politice ale lui Traian Băsescu şi cu o administraţie pedelizată la maximum… Abia atunci va reuşi tot electoratul român să afle ce a stricat Băsescu şi, mai ales, cît de mult!



12