Politician încarcerat pentru un sac de infracțiuni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Politician încarcerat pentru un sac de infracțiuni

Politică 17 Decembrie 2015 / 16:34 876 accesări

Un nou scandal de corupție zguduie lumea politică. De data asta, este vorba despre imixtiune politică într-o instituție financiară a statului. Procurorii DNA l-au reținut miercuri, pentru 24 de ore, pe președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, și au cerut, joi, arestarea lui pentru 30 de zile, acuzându-l că, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean sătmărean, ar fi șantajat membri ai conducerii ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el în funcţii de conducere sau de execuţie la Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Procurorii susțin că Govor a intervenit printr-un intermediar pentru a-și proțăpi lacheii în funcții-cheie din instituția județeană de administrare fiscală. Mircea Govor mai este acuzat că, în perioada septembrie 2013 - martie 2014, a intervenit pe lângă aceleași persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obținerea unui post de conducere sau de execuție în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea (instituție nou-înființată), fie să obțină o funcție de conducere în cadrul AJFP Satu Mare. La dosar sunt totodată înșiruite numeroase amenințări și șantaje. În acest dosar a fost audiat, ca martor, joi după-amiază, și președintele PSD, Liviu Dragnea. În aceeași zi, vicepreședintele PSD Andrei Dolineaschi a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoștință învinuirile în acest dosar.

Revenind la politicianul privat de libertate, procurorii au stabilit că, în perioada aprilie - mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența unei alte persoane, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice. "Inculpatul i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice. Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv, care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea omului de afaceri) să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Ulterior, în perioada noiembrie - decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații, împreună cu persoana care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună, mai spun anchetatorii. "Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de același om de afaceri", potrivit sursei citate.

De asemenea, anchetatorii au probe că, în perioada august - septembrie 2013, Mircea Govor a constrâns un inspector-șef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale împotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare. "Constrângerea a constat în proferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către inspectorul general de stat în Inspecția Muncii, la solicitarea inculpatului. Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obținerea unui folos pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor agreați în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat două paliere: de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp, o reputație de un bun președinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceștia ar fi sancționați de instituțiile deconcentrate, de a-și subordona instituția publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați", mai spun anchetatorii.

În cadrul anchetei s-a mai stabilit că, în perioada iunie - iulie 2014, Mircea Govor, după ce, în cadrul unei conferințe de presă, i-a solicitat inspectorului-șef al ITM Satu Mare să-și dea demisia, și-a folosit în acest sens autoritatea și influența deținute de calitatea de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, pe lângă prefectul județului, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la ITM, acțiune care a început în 23 iunie 2015. "Scopul acestei acțiuni de control a vizat atât identificarea deficiențelor în activitatea instituției mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului-șef de renunța la funcția publică de conducere deținută, cât și dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcția respectivă a unei persoane agreate de inculpat) și a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituției intereselor sale, în contextul în care inculpatul și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați)", au precizat procurorii.

DNA a precizat că în această cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În 17 noiembrie, procurorii DNA au făcut 16 percheziții în București și județele Ilfov, Satu Mare și Botoșani, într-o cauză penală privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2010 - 2015, fiind vizate și sediul ANAF şi cel al Consiliului Judeţean Satu Mare. Surse judiciare au declarat că în această cauză vizează suspiciuni privind fapte de corupţie legate de atribuirea unor contracte de achiziţii publice.



12