Cel mai simplu și eficient lucru prin care poți atrage capital electoral înainte de alegeri este să vorbești. Nu contează despre ce, important este să îți enervezi adversarii politici, care, atacându-te, nu fac decât să îți aducă un plus de imagine. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a adoptat respectiva rețetă, probabil fără o intenție clară în acest sens. După ce și-a îndemnat colegii să ignore cererile procurorilor de încuviințare a urmăririi penale, a reținerii sau a arestării preventive împotriva demnitarilor, șeful senatorilor a dezlănțuit iadul politic.
Cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare, politicienii și autointitulații lideri de opinie scot capul la iveală precum ghioceii când se îmblânzește iarna. La fel se întâmplă și cu instituțiile de Justiție, care sunt din ce în ce mai active în această perioadă. Aproape că nu există zi în care să nu fie chemată la vreo instituție de Justiție cel puțin o persoană cu funcție importantă în administrație sau politică ori oameni care au o influență covârșitoare asupra factorilor decidenți. Poate doar în weekend nu auzim de audieri și dosare penale. Iar de multe ori, într-o asemenea perioadă, parlamentarii intră în colimatorul procurorilor, care, însă, au nevoie de încuviințarea Legislativului pentru a începe urmărirea penală, a dispune reținerea sau a cere arestarea preventivă. Faptul că în Senat și Camera Deputaților plouă cu asemenea cereri ale procurorilor este deranjant pentru mulți membri ai Legislativului, care fie se simt cu musca pe căciulă, fie s-au săturat să discute asemenea documente în loc să își vadă de priectele de acte normative.
ÎNDEMN RADICAL
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a răbufnit duminică seara (16 octombrie) și i-a îndemnat pe colegii săi din Legislativ să nu mai accepte aceste cereri până la finalul mandatului în curs. „Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe”, a declarat Tăriceanu, care a punctat și faptul că anul acesta, ca în orice an electoral, procurorii au început să scoată de la naftalină dosare penale demult uitate, probabil făcute pe genunchi și al căror unic scop ar fi acela de a scoate din cursa electorală anumiți candidați. „Când DNA trimite la repezeală un dosar la Parlament, aleșii trebuie să se conformeze, pentru că altfel sunt certați de președintele Iohannis și de alți membri ai corului prezidențial”, a mai afirmat șeful Senatului.
„SĂ SPRIJINIM JUSTIȚIA, CĂ AȘA SE POARTĂ ÎN AN ELECTORAL”
Îndemnul lui Tăriceanu a detonat o ditamai bombă. În primă fază, au apărut informații potrivit cărora tinerii din ALDE și-au depus demisiile în bloc, reclamând faptul că au fost înșelați și că partidul este plin de persoane urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă care fusese trimis în numele organizației de tineret a partidului. Câteva ore mai târziu, pe pagina de Facebook a tinerilor din ALDE a fost postat un mesaj în care sunt dezmințite toate informațiile prezentate în comunicat. În același timp, politicienii au început, unul câte unul, să își dea cu părerea și să îl acuze pe Tăriceanu că blochează Justiția. Nu de alta, dar e la modă, atunci când bat alegerile la ușă, să servești poporului ceea ce vrea să audă, nu neapărat ceea ce crezi cu adevărat. După acest principiu, fostul ministru al Justiției Monica Macovei a declarat că, prin îndemnul său, „Tăriceanu cere, în mod abuziv, blocarea activității DNA și încalcă principiul separației puterilor în stat”. Afirmația nu este deloc surprinzătoare, în condițiile în care Macovei a pus umărul la înființarea și dezvoltarea DNA. La rândul său, președintele executiv al PMP, deputatul Valeriu Steriu (fost lider UNPR), a anunțat în gura mare că refuză apelul lansat de președintele Senatului. Ba mai mult, a folosit această ocazie pentru a-l ridica în slăvi pe șeful său de partid, Traian Băsescu. „Nu pot fi de acord cu Tăriceanu. Băsescu a reformat sistemul, am admirat, chiar dacă nu eram coleg de partid cu el, modul în care statul de drept şi-a intrat în funcţie în ultimii ani. Cred că Justiţia trebuie sprijinită”, a afirmat Steriu. De parcă nu ar fi fost suficient, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară, care acum trebuie să decidă dacă, prin afirmațiile sale, Tăriceanu a afectat independența Justiției.
„ÎN ROMÂNIA SE FACE JUSTIȚIE SELECTIVĂ”
Ca răspuns la valul de reacții generate de îndemnul său, Tăriceanu a explicat că Parlamentul a ajuns o țintă prentru DNA, că în România se face Justiție selectivă și că procurorii au obiceiul de a interveni brutal în procesele electorale. Poate că Tăriceanu are motivele lui secrete pentru care le-a cerut colegilor săi să ignore cererile DNA. Însă nici instituțiile de Justiție nu sunt icoane de închinat și au acționat de multe ori în mod îndoielnic.