“Dragă Gheorghe, contele Dracula celebrează anuala paradă a vampirilor, iar tu eşti invitat. Vino şi tu, te aşteptăm. Cu drag, Poliția”.Timbrul este şi el unul original: înfăţişează un usturoi. Este vorba de Gheorghe Clapon. El se sustrage de la executarea unei pedepse de 9 ani şi 4 luni de închisoare, fiind condamnat pentru înşelăciune, uz de fals şi spălare de bani. Poate părea o glumă, dar nu este. Forțele de poliție europene vor publica în vara acestui an pe site-ul Europol o serie de cărți poștale adresate celor mai căutați 21 de infractori de pe continent, în cadrul unei campanii insolite, ce vizează implicarea cetățenilor în găsirea acestor fugari, informează AFP. „Dragă Arthur, cartofii prăjiți belgieni sunt cei mai buni și noi știm că îți lipsesc. Întoarce-te pentru a-i savura din nou, vom avea o surpriză pentru tine”, se poate citi pe o carte poștală a Poliției belgiene. Ilustrată cu un cornet de cartofi prăjiți și o bere, această carte poștală este adresată lui Arthur Nawrocki, dat în urmărire după ce a fost găsit vinovat pentru trafic de droguri de un tribunal din Bruxelles, în 2014.
Noua campanie estivală lansată de Europol, agenția polițiilor europene, a fost prezentată vineri, în cadrul unei inițiative ce vizează urmărirea celor mai căutați infractori din Europa. „Dragă Farouk, trebuie să știi că viața este mai bună în dulcea Franță. Sperăm că te vei întoarce în curând. Ne lipsești!”, se afirmă în textul publicat în cartea poștală a Poliției franceze, adresată lui Farouk Hachi.
Desenele care ilustrează această carte poștală reprezintă Turnul Eiffel, un corn, o sticlă cu vin roșu și un bărbat îmbrăcat în marinar, cu o pălărie din epoca Revoluției Franceze, ținând într-o mână o pâine-baghetă. Farouk Hachi este prezentat ca șeful unei bande ce a fost acuzată că a jefuit 15 bănci. Condamnat în absență la 20 de ani de închisoare în 2009, el s-ar afla în Benelux și ar fi în legătură cu anumite persoane din nordul Franței. În spatele acestei campanii umoristice se află însă un obiectiv foarte serios: acela de a îi stimula pe oameni să se conecteze pe site-ul Europol, în speranța că ei vor contribui la depistarea infractorilor.
De la lansarea listei "celor mai căutați infractori" pe site-ul www.eumostwanted.eu, în ianuarie 2016, 36 de persoane au fost arestate, dintre care 11 ca urmare directă a informațiilor transmise de cetățeni către structurile Europol. După o campanie similară lansată cu ajutorul unui calendar scos pe piață în preajma unei sărbători religioase, trei persoane au fost arestate, inclusiv un britanic, care a fost identificat în timp ce lucra într-un bar din Amsterdam, a declarat pentru AFP atașatul de presă al Europol, Tine Hollevoet. "Olandezii au văzut calendarul, s-au conectat pe site-ul Europol, l-au remarcat pe fugar și l-au recunoscut apoi într-un bar. El a fost arestat după două zile", a explicat ea. "Este exact ceea ce dorim să facem și prin intermediul acestei campanii", a adăugat Tine Hollevoet. Deși nu există deocamdată statistici oficiale în acest sens, țări precum Spania, Turcia și Italia s-au dovedit în ultimii ani destinațiile preferate ale fugarilor căutați de Europol.