Poliţistele constănţene, întrebate dacă au fost hărţuite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Echipă de evaluare la IPJ Constanţa

Poliţistele constănţene, întrebate dacă au fost hărţuite

Eveniment 15 Ianuarie 2013 / 00:00 1084 accesări

VERIFICĂRI Una dintre echipele trimise în ţară de Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica respectarea principiilor de etică şi deontologie profesională şi pentru a identifica practici discriminatorii în raport cu angajatele a sosit ieri la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa (IPJ). Salariatele IPJ Constanţa au primit de la evaluatori chestionare şi au discutat cu aceştia despre mediul de lucru, promovarea în funcţii, atitudine, modul de adaptare, precum şi eventuale marginalizări, limbajul folosit faţă de ele, acte de agresiune şi hărţuire sexuală. “La nivelul IPJ Constanţa există 115 poliţiste. Până în prezent nu s-au înregistrat plângeri care să vizeze practici discriminatorii sau abuzuri legate de poliţiste la locul de muncă, dar este normal ca asemenea evaluări să aibă loc pentru a se descoperi eventualele probleme existente”, a declarat şeful interimar al IPJ Constanţa cms. şef Adrian Rapotan. Membrii echipei vor sta la malul mării cel mai probabil până miercuri, în acest timp urmând să deruleze verificări şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa. Testele realizate de echipa de evaluatori sunt confidenţiale.

DECIZIE Amintim că decizia organizării acestor acţiuni de control a fost luată de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ca urmare a scandalurilor sexuale care au afectat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt. „Să terminăm odată, trebuie să rupem pisica! Înţeleg că vor mai fi nişte probleme pe la Ilfov, pe la Sibiu, dar nu ştiu încă, aşteptăm rezultatele verificărilor”, a declarat joi ministrul Radu Stroe. Liderul Sindicatului “Pro Lex”, Vasile Lincu, a declarat ieri că poliţistele sunt chestionate de către un psiholog şi o persoană dintr-o structură superioară. “Sunt chestionate inclusiv cele angajate de o lună de zile. Din câte am înţeles, sunt întrebate dacă au fost violate, agresate, hărţuite. Au fost doar întrebări, nu au completat nimic. Din ce mi s-a spus, impresia lor a fost că e doar o formalitate. Nu zic că e rău că se fac astfel de verificări, dar nu mi se pare că, plecând de la o problemă, trebuia să începem o campanie la nivel naţional ca şi când ar fi o problemă naţională. Se creează impresia că e fenomen, ceea ce nu e cazul\", a precizat liderul sindical.

SCRISOARE DESCHISĂ Mai multe ONG-uri îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Radu Stroe, rezerve faţă de decizia MAI de a realiza interviuri cu toate femeile angajate în structurile de Poliţie din ţară pentru depistarea eventualelor acte de hărţuire. Organizaţiile îşi exprimă îngrijorarea cu privire la eficienţa anchetei, în absenţa unor măsuri care să asigure protecţia femeilor intervievate, confidenţialitatea datelor şi în lipsa garanţiei că nu vor exista represalii împotriva celor care denunţă actele de viol, mobbing sau hărţuire sexuală comise la locul de muncă.



12