Poliţişti de frontieră, complicii contrabandiştilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reţinuţi pentru abuz în serviciu

Poliţişti de frontieră, complicii contrabandiştilor

Eveniment 28 Martie 2014 / 00:00 4108 accesări

După trei săptămâni de la arestarea preventivă a fraţilor Constantin şi Stelian Tocia, din Constanţa, suspecţi în cazul contrabandei cu ţigări şi alcool descoperite la începutul acestei luni, în urma unor percheziţii efectuate la Mangalia, Bucureşti şi Constanţa, procurorii au reţinut alţi trei suspecţi. Este vorba despre doi poliţişti de frontieră, Ionuţ-Adrian Ioana şi Florin Peţeanu, acuzaţi de abuz în serviciu, şi despre complicele fraţilor Tocia, Cristian Liciu, cercetat pentru complicitate la contrabandă. Cei trei au fost prezentaţi ieri Judecătoriei Constanţa, cu propuneri de arestare preventivă, dar magistraţii au stabilit că infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii nu ar fi în competenţa acestei instanţe şi au declinat cauza Tribunalului Constanţa. Între timp, ordonanţele de reţinere ale lui Ioana, Peţeanu şi Liciu au expirat, aşa că aceştia au fost puşi în libertate.

ATRIBUŢII ÎNCĂLCATE Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în noaptea de 3 spre 4 martie, Florin Peţeanu era de serviciu în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Vama Veche. El este acuzat că şi-a încălcat atribuţiile de şef de grupă de două ori în acea noapte, cu scopul de a-i ajuta pe complicii săi, care făceau contrabandă cu ţigări şi cu produse accizabile. În primul rând, spun procurorii, Peţeanu a refuzat să colaboreze cu inspectorul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), ce are un birou în PTF Vama Veche, acesta având obligaţia de a înregistra toate tirurile şi mărfurile care intră în ţară pentru a fi monitorizate. În momentul în care un autotren ce avea la bord 800 de baxuri cu ţigări de contrabandă marca “Marble”, ascunse în spatele unor paleţi cu sticle goale, a trecut graniţa din Bulgaria în România, Peţeanu a refuzat să-i dea inspectorului ANAF actele şoferului şi ale autovehiculului. În acest fel, poliţistul a evitat ca autotrenul să fie înregistrat în evidenţa ANAF, deoarece ştia că documentele de transport sunt false.

ŞOFER BULGAR... SCĂPAT Câteva ore mai târziu, spre dimineaţă, Peţeanu a comis-o din nou. Potrivit înţelegerii cu membrii grupării, poliţistul trebuia să lase să intre în România o dubă care transporta ţigări de contrabandă, ascunse prin metoda „capac” în spatele unor suluri de vată de sticlă. Afacerea, însă, a picat… Procurorii spun că unul dintre poliţiştii care verificau maşinile de pe sensul de intrare în ţară a constatat că şoferul dubei nu i-a putut prezenta actele de transport. Poliţistul i-a adus la cunoştinţă lui Peţeanu situaţia, iar suspectul a rezolvat-o imediat. Şoferul dubei i-a spus că a uitat documentele la expeditor, în Bulgaria, şi a adăugat că se poate întoarce după ele. Peţeanu a fost de acord şi i-a permis acestuia să plece, încălcând astfel prevederile legale, care arată că ar fi trebuit să tragă pe dreapta autovehiculul şi să-i verifice amănunţit conţinutul. Drept urmare, şoferul bulgar a dat cu spatele şi... dus a fost.

CONTROALE ANUNŢATE Celălalt poliţist de frontieră, Ionuţ-Adrian Ioana, este acuzat că, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, a permis intrarea pe teritoriul României a unui tir bulgăresc încărcat cu ţigări de contrabandă. De asemenea, în ianuarie şi februarie, agentul şi-a anunţat complicii despre zilele şi orele în care aveau loc controale în vămile Negru Vodă şi Vama Veche. La rândul lui, Cristian Liciu este cercetat pentru că, în perioada decembrie 2013 - martie 2014, i-a dat lui Stelian Tocia bani ca să cumpere ţigări de contrabandă, care au fost vândute în România. În schimb, el a primit o parte din profit sau ţigări. Procurorii au stabilit că suspecţii au păgubit statul român cu 3.910.727 de lei prin neplata taxelor vamale, a accizei şi a TVA-ului.



12