Direcţia Poliţiei Rutiere (DPR) va aborda începînd de săptămîna viitoare, un nou concept de prevenire a accidentelor de circulaţie colective care au urmări grave şi foarte grave. Proiectul analizat şi elaborat timp de aprox. patru luni a fost lansat, ieri, la Constanţa cu ocazia întrunirii anuale a şefilor Serviciilor Poliţiilor Rutiere din ţară, în prezenţa şefului DPR, chestorul de poliţie Dumitru Jianu şi a inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul principal Dan Valentin Fătuloiu, care a declarat că, după intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, s-a constatat o scădere cu 42% a numărului de accidente uşoare, soldate doar cu pagube materiale. „În schimb am constatat o creştere a numărului de accidente grave sau cu urmări grave cu un procent de 3,5%. Ceea ce ne îngrijorează este creşterea numărului accidentelor colective, cu 11% . În urma analizării situaţiei la nivelul întregii ţări am constatat că majoritatea accidentelor colective s-a produs din două cauze, viteza excesivă, depăşirile neregulamentare peste linia continuă, dar şi starea proastă a drumurilor”. Şeful Poliţiei Române a precizat că, de săptămîna viitoare, toate serviciile de poliţie rutieră din ţară vor adopta măsuri specifice pentru ca şoferii să se simtă monitorizaţi permanent în trafic. Şeful DPR, chestorul Dumitru Jianu a declarat că pe segmentele de drum unde au fost înregistrate de-a lungul timpului accidente grave de circulaţie, vor acţiona, pe lîngă echipaje auto inscripţionate cu însemnele Poliţiei Rutiere, şi agenţi de poliţie în ţinută civilă, precum şi autoturisme neinscripţionate. „Am constatat că şoferii aflaţi în trafic respectă regulile de circulaţie numai atunci cînd în apropiere se află un echipaj al poliţiei. Imediat după ce au trecut de poliţişti, marea majoritate a şoferilor fie măresc nejustificat viteza, fie comit alte abateri de la Codul Rutier. Noul concept va induce ideea că monitorizarea în trafic este permanentă. Astfel, segmentele de drum aflate în atenţia noastră vor fi marcate cu indicatoare rutiere care să anunţe iminente controale ale poliţiei. De asemenea, pe lîngă autoturismele inscripţionate, vom avea, la extremităţile tronsonului de drum verificat, poliţişti în civil sau maşini neinscripţionate, care vor filma sau fotografia orice abatere de la normele rutiere. Poliţiştii în civil vor transmite prin staţie datele de identificare ale autoturismului implicat în abatere, iar agenţii îl vor opri şi vor aplica sancţiunile corespunzătoare conducătorului auto”, a declarat Fătuloiu. Acţiunile Poliţiei Rutiere vor fi precedate de informarea populaţiei prin intermediul unui comunicat de presă, care va preciza tronsonul de drum, durata acţiunii şi abaterile care se vor urmări cu precădere.
Şeful Poliţiei Române a adăugat că, în prezent, se lucrează la un proiect de ordonanţă care va interzice cu desăvîrşire utilizarea detectoarelor de radar. Acest lucru are ca scop reducerea posibilităţilor şoferului de a afla, din timp, că este supravegheat astfel încît să se creeze senzaţia unei monotorizări permanente în trafic.
Referitor la măsurile de securitate rutieră pentru perioada sezonului estival, chestorul principal Dan Valentin Fătuloiu a spus că începînd cu data de 15 iunie, la Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa, vor fi detaşate din ţară 5 autoturisme radar, 19 motocliclete şi 9 patrule auto, precum şi 46 de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie rutieră. Pe lîngă efectivele de poliţie rutieră, la Constanţa vor fi detaşaţi în sezonul estival 1800 de poliţişti şi 400 de jandarmi, care vor participa la acţiunile de siguranţă rutieră specifice planului „Litoral 2007”.