Repartizarea pe teren a celor zece poliţişti români sosiţi, luni, în Franţa se va face în funcţie de delictele comise de cetăţeni români, conform unei note interne a poliţiei franceze. Nota internă care are data de miercuri precizează atribuţiile poliţiştilor români trimişi în Franţa pentru o misiune de trei luni, care poate fi prelungită, în cadrul intensificării cooperării bileterale pe fondul polemicilor privind expulzarea romilor români. Cei zece poliţişti trimişi luni se alătură altor patru agenţi care erau deja în Franţa. Nota citată precizează că poliţiştii români au statutul oficial de ofiţeri de legătură şi sarcina de a asista serviciile de securitate franceze în misiunea de combatere a actelor de delincvenţă comise de cetăţeni români. Potrivit documentului, poliţiştii români vor purta haine civile, nu vor avea arme şi nici prerogative judiciare. Guvernul francez, criticat de comunitatea internaţională pentru expulzarea romilor în România şi Bulgaria, a încercat să justifice aceste măsuri, invocând, în august, creşterea numărului delictelor comise de români. Însă Bucureştiul a criticat această asociere. Franţa şi România au convenit pe 9 septembrie să pună capăt polemicilor şi să intensifice cooperarea pentru integrarea romilor.
Unul din patru furturi comise de minori la Paris are ca autor un român, potrivit unui raport al poliţiei franceze, care arată că micii infractori, controlaţi de reţele est-europene, s-au specializat în furturi din buzunare, comise în general în locurile foarte frecventate, cum ar fi Champs-Elysee. Raportul constată cu îngrijorare o creştere semnificativă, de la începutul acestui an, a infracţionalităţii în capitala franceză, după opt ani în care se înregistrase o tendinţă inversă. Prefectura Poliţiei a pus la punct un plan de consolidare a efectivelor în sectoarele cele mai afectate de acest fenomen - zona Champs-Elysées şi arondismentele din estul capitalei (X, XVIII, XIX, XX). Surse sindicale susţin însă că aceste întăriri vor figura doar pe hârtie.
Un deputat belgian propune elaborarea unei politici europene pentru integrarea romilor şi interzicerea folosirii copiilor pentru cerşetorie, criticând măsurile luate de Italia faţă de romi şi pasivitatea Comisiei Europene. În privinţa necesităţii unei politici europene pe tema romilor, deputatul belgian Denis Ducarme este de părere că UE trebuie să se ocupe de problemele unei comunităţi, prin finanţarea cumpărării unor terenuri de cazare permanentă, în condiţii igienice şi de siguranţă. Ducarme admite că unele măsuri luate de Franţa au fost exagerate, dar consideră că ar fi trebuit criticată şi Italia. “Dacă Franţa trebuia mustrată, nu înţeleg de ce premierul italian, Silvio Berlusconi, nu a fost criticat mai mult. El le-a luat amprentele copiilor de etnie romă. Am fost şocat de modul în care a fost abordat Berlusconi. Nu îmi amintesc ca Viviane Reding, care a comparat Franţa cu naziştii, să îi fi reproşat acest lucru lui Berlusconi”, subliniază deputatul belgian, criticând pasivitatea Comisiei Europene.