Poliţişti stupizi din Sibiu au hăituit ursul cu maşina şi apoi l-au împuşcat! Degeaba. „Animalul nu mai prezenta un pericol“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache

Poliţişti stupizi din Sibiu au hăituit ursul cu maşina şi apoi l-au împuşcat! Degeaba. „Animalul nu mai prezenta un pericol“!

Eveniment 17 Octombrie 2016 / 17:36 704 accesări

Probabil că doar în România autorităţile care au în grijă un oraş dintr-o zonă frecventată de urşi au fost luate prin surprindere de apariţia unui... urs. Neştiind ce să facă şi cum să reacţioneze, românii noştri stupizi au hăituit ursul ca în manualul după care se predă cruzimea faţă de animale, l-au speriat zdravăn, apoi l-au împuşcat, declarându-l un pericol pentru locuitori. În România nu s-a inventat tranchilizarea, nu s-au inventat specialiştii veterinari şi nici vânătorii care chiar să ştie cu ce se mănâncă meseria asta. Sau poate doar în zona Sibiului sunt în negura neştiinţei. Nu ştim, cert este însă că un urs adult a fost ucis degeaba după ce a fost speriat zdravăn de oameni (fiinţe bipede, dotate cu o inteligenţă peste a ursului, cică - n.r.).

Esenţa acestor lucruri a fost subliniată şi de ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, care a declarat luni, diplomat, că autoritățile din Sibiu au acționat "în grabă" în cazul ursului împușcat săptămâna trecută. Ministrul a prezentat concluziile raportului făcut de Corpul de control al MAI, în care se arată, printre altele, că şeful Poliţiei Municipale a ordonat unui subaltern să dea cu maşina peste animal, înregistrarea de pe staţie fiind trimisă la Parchet. Probabil face parte din strategia de acţiune a ţăranilor din Sibiu când se trezesc faţă în faţă cu pericolul. "Apare o referire la această înregistrare și în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a operațiunii, așa cum a fost fixată tehnic, este deja pusă la dispoziția Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfășoară. E bine ca această anchetă să-și urmeze cursul, să avem o concluzie, pentru că o cercetare prealabilă la nivelul MAI se desfășoară în mod normal doar după finalizarea anchetei penale. (...) Da, în raport apare ca fiind o instrucțiune dată din partea șefului Poliției Municipale. Din punctul meu de vedere, este foarte important să avem un răspuns clar, fără echivoc cu privire la modul în care a răspuns un cadru de comandă al MAI în acea situație. O să vedeți astăzi concluzia și decizia pe care o voi lua", a declarat ministrul Dragoș Tudorache într-o conferință de presă la sediul MAI.

Potrivit acestuia, în astfel de situații, când sunt prezente animale sălbatice în zone populate, ar trebui instituit "un comandament de urgență la nivel local", care să poată interveni pentru prinderea în viață a animalelor. La nivelul orașului Sibiu, o astfel de procedură pentru convocarea unui comandament de urgență nu a existat, a arătat el. "Se reține o responsabilitate a celor care au gestionat operațiunea (...) și cu privire la momentul în care s-a decis împușcarea animalului", a spus Dragoș Tudorache. Ministrul a subliniat că, potrivit raportului, ursul a fost ucis când "nu mai exista un pericol iminent", iar la fața locului se afla un medic veterinar care ar fi putut încerca tranchilizarea animalului.

Dragoș Tudorache a mai spus că va discuta cu ministrul Mediului pentru stabilirea unei proceduri și dotarea Jandarmeriei Române pentru astfel de situații, în cazul în care Jandarmeria va prelua aceste competențe.



12