Poliţiştii de frontieră judecaţi în dosarul Albiţa, condamnaţi cu suspendare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliţiştii de frontieră judecaţi în dosarul Albiţa, condamnaţi cu suspendare

08 Martie 2017 / 22:37 491 accesări

Douăzeci și cinci de poliţişti de frontieră judecaţi în dosarul "Albiţa", într-unul dintre cele mai ample dosare de corupţie aflate pe rolul instanţelor ieşene, au fost condamnați la doi ani de închisoare cu supendare, în timp ce ceilalţi 21 au primit condamnări de trei ani cu suspendare.

Magistrații Curții de Apel Iași au dat, miercuri, o primă condamnare în dosarul în care de mai bine de cinci ani sunt cercetați 46 de polițisti de frontieră din vama Albița pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat.

Douăzeci și cinci dintre angajații MAI au fost condamnați la doi ani de închisoare cu supendare, cu termen de încercare de patru ani, în timp ce ceilaţi au primit condamnări de trei ani cu suspendare, cu perioadă de supraveghere de cinci ani.

În acest dosar sunt cercetați 46 de polițisti de frontieră din punctul de frontieră Albița pentru luare de mită și constituire sau aderare la un grup infracțional organizat.

Potrivit încheierii de ședintă, decizia de miercuri nu este definitivă, iar DNA are termen de apel în 10 zile de la comunicare.

În aprilie 2011, procurorii DNA descindeau în vama Albița. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, mai mulţi poliţişti de frontieră de la Albiţa au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de aproximativ 2,2 milioane lei şi alte bunuri de la persoanele care au trecut frontiera.

Procurorii spuneau în 2011 că politiștii de frontieră aveau o rețea bine organizată, asfel încât în fiecare tură de lucru rolurile şi atribuţiile erau prestabilite, iar beneficiul era împărţit, potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere. Mita varia între 5 şi 10 lei pentru situaţiile obişnuite, precum simpla aplicare a ştampilei de tranzit a frontierei de stat şi aproximativ 10 - 100 de euro sau 50 – 200 lei în cazul unor situaţii speciale în care preţul creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră, precum lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari.

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita a fost pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu. Astfel, după fiecare tură, fiecare dintre persoanele cercetate în acest dosar pleca acasă cu sume cuprinse între 400 și 2.000 de lei.



12