Poliţiştii de frontieră s-au întors acasă din operațiunea desfăşurată sub egida FRONTEX

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliţiştii de frontieră s-au întors acasă din operațiunea desfăşurată sub egida FRONTEX

Eveniment 05 Mai 2017 / 12:11 470 accesări

Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime MAI 1102 din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Egee timp de patru luni.

În cadrul operatiunii, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi debarcat în siguranță la mal 704 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Egee şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor elene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

Pentru perioada 28.04–03.09.2017, „ștafeta” a fost preluată de o altă navă maritimă, MAI 1101 din cadrul Gărzii de Coastă, care, împreună cu echipajul de la bord, a fost detașată în Grecia, în cadrul Operaţiunii Comune Frontex „Poseidon Sea 2017”.

În perioada ianuarie-aprilie 2017, nava maritimă de patrulare MAI 1102– proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă a participat la misiunea „EPN POSEIDON SEA", organizată sub egida FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), în cadrul proiectului Reţeaua Europeană de Patrulare (EPN), la frontierele maritime ale Greciei.

Operaţiunea s-a desfăşurat în Marea Egee și echipajul navei Poliţiei de Frontieră Române, format din 23 de poliţişti de frontieră, a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Egee, la frontiera maritimă a Greciei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

Poliţiştii de frontieră români au executat 104 misiuni, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.000 mile marine.

Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1.400 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră.

În perioada detaşării navei în aria operaţională, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al Operaţiunii Frontex, poliţiştii de frontieră români au salvat, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., 704 migranţi (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Egee. Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile grecesti şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.

De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada 28.04–03.09.2017, Poliţia de Frontieră Română a detașat, în zona operaţională a misiunii Frontex din Grecia, o alta navă maritimă de supraveghere, MAI 1101, cu un echipaj format din 27 de poliţişti de frontieră.

Timp de aproximativ 4 luni, nava Gărzii de Coastă urmează să execute în apele Mării Egee, misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră a detaşat în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare – I.C.C. din Pireu un reprezentant național, care va menţine permanent legătura între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F, respectiv între navă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „POSEIDON SEA 2017” este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Se are în vedere derularea de măsuri comune pe linia gestionarii fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, intervenția în cazurile de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operațiune, precum şi un schimb eficient de experienţă și de bune practici între poliţiştii de frontieră europeni.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia FRONTEX pentru gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Româna a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, profilurilor şi profesionalismul experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor de frontiera aparținând statelor membre participante, cât şi din partea Agenţiei Frontex.



12