Polițiștii protestează, Guvernul dă cu promisiuni după ei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poate săptămâna viitoare vor vedea legea care le hotărăște salariile

Polițiștii protestează, Guvernul dă cu promisiuni după ei

Social 23 Martie 2017 / 16:30 621 accesări

Pentru că la ultimele negocieri au primit un nou set de promisiuni care, oricât de ferme ar fi, nu le țin de foame, polițiștii au ieșit din nou în stradă. De această dată, sindicaliștii amenință cu întreruperea activității, dacă doleanțele privind salariile, sporurile și plata orelor suplimentare nu le sunt ascultate. Între timp, liderii de sindicat au negociat cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și... au primit din nou promisiuni că le vor fi mărite salariile.

Negocierile dintre sindicaliștii din Poliție și Guvern au avut efectul așteptat. Adică au eșuat. După protestele de la jumătatea lui martie, reprezentanții salariaților din Poliție și cei ai Executivului nu au ajuns la un consens, astfel că au ieșit din nou în stradă. Așa se face că joi, 23 martie, zeci de poliţişti au pichetat sediul Ministerului Muncii. Nemulțumirile lor sunt aceleași ca la primele proteste, din 16 martie, adică lefurile mici, sporurile calculate în funcție de valoarea salariului minim pe economie din 2009, când era 600 de lei, și neplata corectă a orelor suplimentare. Pentru corectarea acestor inechități, ei cer emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă care să prevadă majorarea salariilor de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru lucrul în zile libere, pentru judiciarişti), la salariul funcţiei de bază.

ESTE DOAR ÎNCEPUTUL...

Acțiunile de joi reprezintă doar începutul unor mișcări de protest mult mai ample, anunță liderii de sindicat, care au amenințat că, dacă nu se va ține cont de cerințele lor, vor întrerupe lucrul. În 23 şi 24 martie, protestatarii vor sta câte patru ore, între 10.00 şi 14.00, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca în 25 martie să aibă loc un miting, care se va desfăşura între orele 10.00 şi 12.00, în faţa MAI, şi va continua cu un marş până în Piaţa Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la ora 16.00. „În sistemul public de salarizare au fost create multe dinsfuncţii, iar ordinea publică a fost, practic, lăsată la subsolul piramidei. Din discuţiile purtate chiar am rămas nedumerit când am aflat că prioritare sunt doar Sănătatea şi Învăţământul. Sper să înţeleagă actuala guvernare că omul care nu se simte în siguranţă nu poate să creeze, nu poate să dezvolte sisteme viabile de educaţie, de tot ce înseamnă societate normală”, a declarat reprezentantul sindicatului angajaţilor din Poliţie (SNPPC), Dumitru Coarnă.

NU MAI AU LOC DE PROMISIUNI... NICI FURCI CA SĂ LE ÎNTOARCĂ

Sindicaliștii spun că nu au încredere în guvernanţii care promit creșteri salariale chiar și de 200% pentru anumite categorii de angajați din domeniul ordinii publice, deoarece nu le-a fost prezentată decât o mică parte a legii, ceea ce îi face să creadă că ar putea exista elemente ascunse care să îi defavorizeze. „Adevărul spus pe jumătate este mai periculos decât o minciună. Neavând corpul integral al legii, eu sunt convins că există capcane în această construcţie juridică. Noi am solicitat să ne înmâneze întregul act normativ, ca să putem să analizăm, să vedem sisteme de comparaţie. Doamna ministru a avut disponibilitate. Am analizat împreună noua proiecție unitară a salarizării. Avem o promisiune fermă de la doamna Vasilescu. Joi sau vineri, săptămâna viitoare, vom primi tot acest corp al legii”, a mai spus Coarnă.

MINISTRUL MUNCII ÎȘI DĂ DEMISIA?

În declarația sa de după discuțiile de la Ministerul Muncii, liderul sindicaliștilor din Poliție a dat o informație importantă, aceea potrivit căreia ne putem aștepta la o nouă demisie în Guvernul Grindeanu. „Ministrul (Lia Olguța Vasilescu - n.r.) mi-a spus că, în situația în care nu va intra în vigoare această lege, o să își dea demisia. Noi am reacționat că nu ne încălzește prea mult demisia dumneaei. Ar însemna ca din iulie să reluăm negocierile cu noul ministru al Muncii și să rămânem la aceași paradigmă, adică salariile să rămână tot la 1.450, cum avem acum la Ministerul de Interne. Sunt 86.000 de oameni plătiți cu salariul minim pe economie, din 126.000. Aici spun despre polițiști, despre personalul contractual, spun despre jandarmi și pompieri”, a mai spus Coarnă. După discuțiile de la Ministerul Muncii, el a anunțat că nu renunță la protestele programate.



12