Moartea polițistului de la Transporturi Feroviare din Gara Suceava a redeschis o serie de răni vechi și dureroase legate de condițiile în care oamenii legii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. În mod ironic și tragic în același timp, polițiștii trebuie să se ocupe de siguranța populației în condiții extrem de nesigure pentru ei. Practic, a avea această meserie în România este ca și cum ți-ai asuma o misiune sinucigașă sau te-ai condamna singur la moarte. De această părere sunt sindicaliștii din Poliție care amenință din nou cu proteste și cu blocarea activității, dacă nu li se măresc salariile și nu se modifică Statutul Polițistului astfel încât oamenii legii să-și desfășoare activitatea în condiții ceva mai sigure. Sigur, nu a cerut nimeni să circule cu tancuri sau mașini blindate și să fie dotați precum Robocop, ci să aibă mașini funcționale și suficiente, să existe suficienți polițiști încât să se poată pleca în patrulă de câte doi, să aibă dotări care să le permită să se apere în cazul în care au de-a face cu persoane recalcitrante și să nu mai fie nevoiți să dea sute de explicații în scris pentru fiecare foc de avertisment.
DISCUȚII ȘI PROMISIUNI. FILMUL ĂSTA A RULAT DE MAI MULTE ORI
În acest sens, reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție au discutat cu premierul Mihai Tudose despre toate aceste lucruri. După cum era de așteptat, tot ce au obținut sindicaliștii de la șeful Guvernului a fost promisiunea că Statutul Polițistului va fi modificat împreună cu cei implicați direct în acest domeniu și că se vor face noi angajări în Poliție. Oricât de frumos ar suna, este de așteptat ca totul să rămână în acest stadiu. Asta pentru că modificarea Statutului Polițistului în baza unor consultări este o chesiune cu dus și întors, în condițiile în care vorbim despre țara în care niciodată nu sunt bani pentru ceea ce trebuie (mașini, combustibil, veste antiglonț, armament nou și muniție). Iar faptul că Tudose a spus că „va prezenta în scurt timp o soluție, după o analiză cerută ministrului Afacerilor Interne și care să țină cont de constrângerile bugetare”, ne confirmă exact faptul că nu se va modifica nimic. În ceea ce privește angajările, Tudose a promis că numărul polițiștilor va fi suplimentat cu 4.000 anul acesta. Din nou, sună foarte frumos, însă este greu de crezut că oamenii se vor înhăma să se angajeze în Poliție, dacă știu că acest lucru este o misiune sinucigașă.
POLIȚIȘTII ROMÂNI, CA-N TEXAS?!
Un licăr de speranță vine de la ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a venit cu promisiuni mult mai apropiate de concretizare. Ea a anunțat că se vor schimba și legea pedepselor pentru ultraj, dar și regulamentul ce face referire la utilizarea armamentului din dotare. „Vor fi reguli noi pentru folosirea armei. Pe termen scurt, vom inventaria toate resursele pe care Jandarmeria le poate pune la dispoziție. Nu înseamnă că Jandarmeria stă mai bine la resurse. Vom vedea ce echipament de protecție are polițistul. Voi discuta cu polițiștii pentru asta. Patrulele vor avea patru polițiști în componență”, a spus Carmen Dan.