Sosirea sezonului estival transformă litoralul, timp de trei luni, într-o veritabilă capitală a distracției în România. Zeci de mii de turiști ajung săptămânal la malul mării pentru a-și petrece vacanțele, iar unii dintre ei consideră că petrecerile din cluburi sau de pe plajă se pot prelungi și la volan, în drumul spre hotel, către următoarea discotecă sau chiar spre casa aflată la sute de kilometri distanță. În ultima perioadă, oamenii legii au făcut mai multe razii pe șoselele municipiului Constanța, dar și pe cele din județ și au descoperit zeci de conducători auto care au avut inconștiența de a se urca la volan deși erau beți, ignorând cu seninătate consecințele extrem de grave pe care o astfel de decizie ar putea să o aibă.
CAMPANIE DE PREVENIRE
Tocmai pentru a lupta împotriva acestui fenomen, polițiștii de la Rutieră și cei din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Constanța lansează vineri o amplă campanie de prevenire a accidentelor rutiere din perioada sezonului estival 2016, provocate de șoferi care se urcă băuți la volan. Proiectul, intitulat ”FII TREAZ LA VOLAN, CÂND EŞTI LA MARE!”, are ca obiectiv informarea conducătorilor auto cu privire la riscurile uriașe pe care le implică o astfel de conduită. "De asemenea, campania cuprinde şi segmentul de informare în ceea ce priveşte sancţiunile prevăzute de lege în cazul conducerii autovehiculelor sub infuenţa băuturilor alcoolice", se arată într-un comunicat de presă remis joi de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța.
EXPERIMENT ÎN PREMIERĂ!
Ca element de noutate, polițiștii vor face un experiment pe șoselele care duc spre litoral. Aceștia le vor da șoferilor opriți în trafic să poarte, pe rând, două perechi de ochelari ce simulează percepția vizuală a unei persoane care a consumat alcool, pe timp de zi și noapte. "Şoferii vor fi rugaţi să meargă pe o linie dreaptă şi să urmărească percepţiile şi modificările care survin ca urmare a purtării acestor ochelari. Astfel, vor putea fi conştientizateîn mod real toate modificările de echilibru, ale timpului de reacţie şi percepţiei vizuale în cazul consumului de băuturi alcoolice", se precizează în documentul citat.
5.000 DE BRELOCURI, ODORIZANTE ȘI PLIANTE
Campania se va desfășura în tot județul Constanța, în special în stațiunile de pe litoral, în perioada 15 iulie - 1 septembrie. Partenerii polițiștilor în derularea acestui proiect sunt Universitatea „Ovidius“ Constanţa - Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Poliţia Locală Constanţa și Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră Psiho TrafiQ. Pentru transmiterea mesajului către cei vizați au fost realizate peste 5.000 de pliante, brelocuri și odorizante auto. "Totodată, materialele promoţionale deţin şi informaţii referitoare la efectele alcoolului şi comportamentul la volan în cazul conducerii vehiculelor sub influenţa acestuia, asupra efectelor neatenţiei la volan, modalităţi de prevenire şi sancţiunile prevăzute de legislaţia românească incidentă", se precizează în documentul citat.
ACCIDENT TERIBIL - ȘASE PERSOANE DECEDATE
De-a lungul anilor, în județul Constanța au avut loc accidente rutiere cumplite, provocate de șoferi care s-au urcat la volan deși consumaseră alcool. Cel mai grav din ultimii ani s-a petrecut în luna ianuarie a anului 2014, la ieșirea din orașul Cernavodă către localitatea Ștefan cel Mare, și s-a soldat cu șase persoane decedate, printre care trei copii cu vârste cuprinse între șase și zece ani... Apelul primit atunci prin linia unică 112 anunţa că o maşină de teren a căzut în canalul ce deserveşte staţiile de pompare ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavodă. Autoturismul marca Land Rover, care avea înfiptă în parbriz o bucată din balustrada podului, se scufundase complet în apa adâncă de aproape șase metri. Mașina a fost scoasă la suprafaţă după câteva ore, cu ajutorul unei automacarale. Oamenii legii au descoperit în autoturism cinci victime, dar ulterior o a șasea persoană care se afla la bordul mașinii groazei a fost găsită de scafandri în apă. Cercetările efectuate după tragedia de la Cernavodă au arătat că șoferul Land Rover-ului avea o concentrație de 1,65 grame la mie alcool pur în sânge.
"UN FENOMEN GREU DE STOPAT"
Îmi amintesc de accidentul de la Cernavodă, soldat cu șase persoane decedate. Șoferul nu avea permis și se afla sub influența băuturilor alcoolice la momentul producerii acelei tragedii. Tot în ianuarie 2014 am avut cazul unui șofer beat care a omorât o femeie pe o trecere de pietoni din municipiul Constanța, după care a fugit. L-am prins atunci pe autor în orașul Ovidiu. Acest fenomen va fi stopat cu greu, din păcate. Avem nevoie de o campanie preventivă agresivă. Cei care conduc sub influența alcoolului reprezintă un pericol atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic", a declarat pentru „Telegraf“ cms. Ciprian Sobaru, șeful Biroului Poliției Rutiere Constanța.
STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE
Statisticile confirmă situația gravă în care ne aflăm. România ocupă locul 9 într-un top european şi se situează pe locul 29 la nivel mondial după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acelaşi raport arată că 17,6% dintre accidentele mortale petrecute în ţara noastră au loc pe fondul consumului de alcool și că bărbaţii provoacă de trei ori mai multe accidente rutiere atribuite consumului de alcool decât femeile.
Campania "FII TREAZ LA VOLAN, CÂND EŞTI LA MARE!" se va desfășura în tot județul Constanța, în special în stațiunile de pe litoral, în perioada 15 iulie - 1 septembrie.