Politizarea, salariile mici și birocrația, bubele din administrație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme multe, soluții ineficiente

Politizarea, salariile mici și birocrația, bubele din administrație

Eveniment 02 Decembrie 2014 / 00:00 1394 accesări

Administrația publică din România este ineficientă din cauza politizării excesive, a birocrației și a corupției. Culmea, o mare parte din fondurile europene accesate în țara noastră s-au dus pe dezvoltarea capacității administrative. Așa reiese dintr-un document guvernamental, care prezintă principalele probleme cu care se confruntă administrația publică, precum și o serie de măsuri menite să eficientizeze sistemul administrativ.

SISTEM DEFECTUOS Actul arată că și după primul val de reforme, inițiate în 2005, România încă este codașă în ceea ce privește eficiența guvernării, iar una dintre cauze este ineficiența administrației. Modul defectuos în care funcționează acest sistem este determinat, în mare parte, de politizarea excesivă, de gradul ridicat de birocrație și corupție și de lipsa unor lideri capabili în aparatul administrativ. De asemenea, lipsa de randament a aparatului administrativ este cauzată și de tendința funcționarilor de a fi „mai catolici decât Papa” și de a parcurge proceduri care nu sunt nici necesare, nici relevante pentru atingerea rezultatelor. E drept că această tendință reprezintă un efect al zelului manifestat de organele de control, care de prea multe ori dispun sancțiuni pentru nereguli găsite chiar și în semnele de punctuație din documente și avize. „În administrația românească, a fi „conform” în raport cu unele proceduri este mai important decât a fi „eficient”, în raport cu rezultatele vizate”, se constată în document. Practic, de teama de a nu face vreo greșeală, funcționarii publici aleg să nu mai facă nimic. Măsurile de eficientizare a sistemului administrativ includ stabilirea metodelor alternative de reducere a birocrației, pornind de la eliminarea legislației redundante, inutile și costisitoare, până la extinderea gradului de comunicare electronică între cetăţeni şi instituţiile publice.

SALARIZAREA, MARELE CUSUR Se pare că problemele din sistemul administrativ, prezentate în documentul guvernamental, nu sunt nici singurele și cu atât mai puțin cele mai grave. Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, consideră că salarizarea funcționarilor publici este principalul impediment care contribuie la sistemul administrativ defectuos de la noi din țară. „Salariile din administrație sunt mult prea mici. Nu poți obține rezultate bune dacă lucrezi cu oameni prost plătiți. În plus, administrația publică pierde funcționari bine pregătiți tocmai din această cauză. În momentul în care vor fi crescute salariile, sistemul va fi mai eficient”, a spus Drăghici. El consideră că birocrația românească este inferioară celei din Uniunea Europeană, iar corupția este o problemă umflată artificial, pentru că nu în toate cazurile s-a dovedit că așa-zișii baroni locali sunt vinovați pentru faptele de care au fost incriminați. În ceea ce privește posibilele soluții, Drăghici spune că îmbunătățirea comunicării electronice între instituții este vitală. Totodată, el consideră că este important să se dezvolte un sistem prin care să fie justificată fiecare solicitare a documentelor de primării de către organele de control.



12