Politraumatismele, în top la Clinica de Ortopedie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spitalul de Urgenţă Constanţa

Politraumatismele, în top la Clinica de Ortopedie

Eveniment 30 August 2011 / 00:00 737 accesări

Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este asaltată, aproape zilnic, de zeci de cazuri, unele care necesită internarea în scurt timp, altele care necesită intervenţia chirurgicală imediată, dar şi altele care pot fi tratate, fără problemă, în ambulator. Potrivit medicului de gardă al Clinicii, Valentin Orbeanu, de regulă, vara, politraumatismele sunt cele care „încarcă serios activitatea clinicii”. De-a lungul timpului s-a putut observa că accidentele de circulaţie, dar şi cele colective sunt în creştere de la an la an. Medicii constănţeni reuşesc să realizeze operaţii la nivelul celor efectuate în Europa, şi nu o spun doar ei, ci şi pacienţii care au plecat mulţumiţi din clinică. Printre operaţiile realizate în cadrul clinicii constănţene se numără protezele de şold, de genunchi, tijele blocate sau retrograde, în cazul fracturilor joase. Nu trebuie uitate nici tijele DHS sau gamma, pentru fracturile înalte de şold. Reuşitele intervenţiilor se datorează şi colaborării interdisciplinare. „De fiecare dată, atunci când se impune, colaborăm şi cu colegii de la chirurgie cardiovasculară sau chirurgie plastică”, a declarat dr. Orbeanu. Chiar zilele trecute, ortopezii Clinicii din cadrul SCJU au reuşit să salveze victima unui accident nautic, mai exact o persoană care aproape că a fost sfârtecată de elicea unei bărci. Riscurile în cazul accidentatului au fost foarte mari, dar datorită profesionalismului medicilor constănţeni rezultatul a fost unul cât se poate de bun.

INTERVENŢII DE ULTIMĂ ORĂ Şi în cadrul Clinicii de Ortopedie Constanţa sunt efectuate intervenţii de ultimă oră datorită unui aparat folosit frecvent în spitalele din străinătate, respectiv artroscopul, echivalentul endoscopului. Dr. Orbeanu a explicat că artroscopia este o procedură chirurgicală ce permite doctorului să vadă articulaţiile cu ajutorul unei camere video în miniatură, subţiri, numită artroscop. Artroscopia permite doctorului să studieze suprafaţa articulaţiilor şi ţesuturile moi ce le înconjoară, cum ar fi ţesutul ce leagă oasele între ele (ligamente), precum şi ţesuturile solide ce acoperă capetele oaselor (cartilagiul) şi formează o zonă tampon între acestea. Specialiştii spun că această procedură îi ajută foarte mult în diagnosticarea problemelor articulaţiilor, efectuarea unei intervenţii chirurgicale, îndepărtarea corpurilor străine sau pentru monitorizarea unei boli sau a eficacităţii unui tratament. Artroscopia este efectuată, în mod obişnuit, la nivelul genunchiului, umărului şi gleznei. Spre deosebire de intervenţia clasică, bolnavul se alege doar cu mici incizii, implicit şi recuperarea este mai rapidă, deci şi costurile spitalului sunt mai mici.

ÎN CURÂND VOM AVEA CEA MAI MODERNĂ CLINICĂ DE ORTOPEDIE Trebuie precizat că, nu peste mult timp, aşa cum a apreciat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, SCJU va avea în alcătuire una dintre cele mai moderne Clinici de Oropedie din ţară. Sumele necesare pentru reparaţiile capitale la Clinica de Ortopedie sunt alocate de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). „Am purtat o discuţie cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, în urma căreia ne-a asigurat că ne va sprijini şi cu dotările necesare secţiei, de la saloane şi până la blocul operator”, declara, nu cu mult timp în urmă, dr. Căpăţână. Pentru prima dată, SCJU va avea în alcătuire şi o sală de politraumă, absolut necesară, în opinia multor medici, în componenţa unui spital de urgenţă. Şi în acest caz CJC a asigurat SCJU că va aloca fondurile necesare pentru dotările care se impun. Astfel, SCJU va avea în componenţă una dintre cele mai moderne clinici de ortopedie din ţară.



12