Preşedintele polonez Lech Kaczynski a subliniat, joi, la Gdansk, cu prilejul ceremoniilor de marcare a 20 ani de la căderea comunismului, rolul decisiv al Papei Ioan Paul al II-lea în prăbuşirea regimurilor comuniste în Polonia şi în Europa de Est. „Papa Ioan Paul al II-lea a jucat un rol imens, inspirînd transformările din ultimii 20 ani”, a declarat preşedintele Kaczynski, reamintind triumful Solidarităţii, primul sindicat liber din ţările comuniste, în alegerile din 4 iunie 1989, celebrate în aceste zile în Polonia. Pentru marcarea victoriei Solidarităţii în urmă cu 20 ani, eveniment care a accelerat prăbuşirea Zidului Berlinului şi a regimurilor comuniste, în toată Polonia sînt prevăzute numeroase manifestări, expoziţii şi concerte. Ceremoniile principale se desfăşoară la Cracovia, în prezenţa unor lideri şi personalităţi din vechiul bloc comunist, dar şi la Gdansk, leagănul Solidarităţii. În cursul dimineţii de ieri, premierul Donald Tusk i-a întîmpinat la castelul regal Wawel din Cracovia pe cancelarul german Angela Merkel, pe fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, pe laureatul Nobel Lech Walesa, precum şi pe primii miniştri din ţări foste comuniste.
Potrivit unui sondaj publicat joi de cotidianul „Rzeczpospolita”, pentru 73% dintre polonezi Papa Ioan Paul al II-lea a avut rolul cel mai important în schimbările petrecute în ultimii 20 ani în Polonia, urmat de Lech Walesa, liderul istoric al Solidarităţii, cu 62%. Într-un interviu apărut tot joi în cotidianul „Il Sole 24 ore”, Joaquin Navarro-Valls, fostul purtător de cuvînt al Suveranului Pontif, a declarat că acesta ar putea fi beatificat în cursul lui 2009, prima etapă spre canonizare.
Aniversarea va fi cu siguranţă umbrită de declaraţia unui istoric din cadrul Ministerului rus al Apărării. Acesta afirmă că Polonia, prin refuzul de a ceda presiunilor lui Adolf Hitler, este parţial responsabilă de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, apreciind că solicitările Germaniei erau moderate. „Orice persoană care a studiat în mod nepărtinitor istoria celui de-al II-lea Război Mondial ştie că a început prin refuzul Poloniei de a ceda revendicărilor Germaniei”, scrie colonelul Serghei Kovalev într-un articol intitulat „Istorie: împotriva minciunilor şi falsificărilor”. Articolul a fost publicat pe site-ul Ministerului rus al Apărării. „Ceea ce se cunoaşte mai puţin este ce voia Hitler de la Germania. Revendicările germane erau moderate. Din cauza ambiţiilor sale de a deveni mare putere, Polonia a refuzat să predea Germaniei oraşul Dantzig, actualul Gdansk, trecut sub controlul Varşoviei după Primul Război Mondial”, explică istoricul rus. Autorul reproşează Poloniei refuzul de a autoriza construirea de autostrăzi prin coridorul Dantzig pentru a face legătura între Königsberg (Prusia) şi restul Germaniei. „Este greu să spunem că aceste cereri erau fără fundament. În numele adevărului istoric, trebuie să spunem că o parte a eşecului tentativei de crearea a unei contraponderi la agresiunea fascistă aparţine ţărilor mici din Europa”, afirmă istoricul rus. Acesta mai susţine că absenţa unui pact de asistenţă reciprocă între URSS, Franţa şi Marea Britanie în 1939 se datorează refuzului Poloniei de permite trecerea trupelor ruse pe teritoriul său în cazul unei agresiuni naziste. Potrivit articolului, Uniunea Sovietică urma să semneze în 1939 un pact cu Germania nazistă pentru a amîna intrarea sa în război. Documentul prevedea împărţirea Poloniei între cele două ţări semnatare şi ocuparea statelor baltice de către URSS. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Aleksandr Drobicevski, a încercat să minimizeze concluziile articolului de 18 pagini, care riscă să provoace iritare la Varşovia.