Polonia a cerut, ieri, noului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Varșovia, să accelereze procesul de amplasare a unui scut antirachetă, în contextul tensiunilor cu Rusia pe fondul conflictului din Ucraina. Scutul antirachetă, pentru care Polonia urmează să lanseze în curând o licitaţie de mai multe miliarde de dolari, este o temă de actualitate în contextul intervenţiei Rusiei în Ucraina. Jens Stoltenberg, aflat în prima vizită într-o ţară membră a Alianţei de la preluarea funcţiei, la 1 octombrie, a subliniat, la rândul său, că ”Polonia este un participant esenţial în cadrul sistemului de apărare antirachetă”. Varşovia a anunţat anul trecut că intenţionează să cheltuiască aproximativ 33,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea propriului scut, după ce SUA au anunţat că au în vedere să renunţe la ultima etapă a sistemului de apărare european.
Cele 28 de state NATO au decis în 2010 dezvoltarea unui scut care să apere toate ţările din Alianţa Nord-Atlantică, folosind în acest sens echipamentele americane, însă proiectul ar urma să devină operaţional în mai mulţi ani. Scutul antirachetă este, de mai mulţi ani, principalul subiect de divergenţe între NATO şi Rusia, care consideră că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale. Stoltenberg a reafirmat dorinţa Alianţei de a asigura o prezenţă permanentă pe flancul estic al NATO, subliniind însă că ”este vorba despre o acţiune doar cu caracter defensiv”.
Într-un interviu acordat postului polonez TVP Info, Stoltenberg a declarat că ”NATO poate să desfășoare trupe oriunde vrea”, afirmație taxată imediat de partea rusă. ”Afirmațiile noului secretar general al NATO ar putea fi un pretext pentru politicienii și militarii ruși de a lansa o nouă campanie de ostilități față de NATO și de a acuza Alianța de intențiile cele mai agresive”, a afirmat directorul Institutului rus pentru Evaluări Strategice, Serghei Oznobișcev. Expertul rus a apreciat că declarațiile făcute de Jens Stoltenberg vin în contradicție cu actul fondator Rusia - NATO, semnat în 1997. ”Noul secretar nu a înțeles încă specificitatea funcției sale și nici nu are cunoștință de toate documentele care există și care constituie baza relațiilor dintre Rusia și NATO”, a afirmat Oznobișcev.