Preşedinţia finlandeză a Uniunii Europene păstrează tăcerea asupra propunerilor făcute Poloniei de premierul Matti Vanhanen, pentru a evita orice presiune asupra liderilor polonezi de care depinde succesul summit-ului Uniunea Europeană - Rusia, programat pentru vineri. Liderii polonezi au refuzat, la rîndul lor, să dezvăluie propunerile finlandeze. Autorităţile de la Varşovia au ţinut să precizeze că răspunsul lor va fi cunoscut peste cîteva zile, fără a preciza cînd va avea loc următoarea reuniune a celor 25 de state membre ale Uniunii, consacrată unei noi dezbateri pe acest subiect.
Uniunea Europeană speră să poată lansa, la Helsinki, în cadrul summit-ului la care va participa şi preşedintele Vladimir Putin, negocierile pentru încheierea unui nou acord economic şi energetic cu Rusia, considerat vital de europeni pentru securitatea lor energetică. Polonia a respins însă iniţiativa omologilor de la Bruxelles, în special din cauza embargo-ului impus de Rusia asupra cărnii şi grîului polonez, pe care Polonia îl consideră nejustificat şi "pur politic", precum şi refuzului de a semna Carta Europeană a Energiei. Preşedinţia finlandeză a Uniunii şi-a luat în serios rolul şi va discuta cu preşedintele Putin modalităţile de anulare a interdicţiilor impuse de Moscova. Se doreşte chiar încheierea unui nou acord bilateral între Rusia şi Polonia în acest sens. În cursul unei întîlniri programate la Bruxelles, înainte de reuniunea de la Helsinki, ministrul polonez al Agriculturii, Andrzej Lepper, le va prezenta omologilor europeni modalităţi de anulare a interdicţiilor impuse importurilor alimentelor poloneze.
Pe fondul relaţiilor tensionate ale Uniunii Europene cu Kremlinul, Rusia a prevăzut un buget pentru Apărare de 820 de miliarde de ruble, circa 24 de miliarde de euro, din care puţin mai mult de 300 de miliarde numai pentru reînnoirea armamentelor. Se intenţionează cumpărarea de noi echipamente, cum ar fi submarine şi muniţie sau pentru activităţile de recunoaştere. Cheltuielile prevăzute în 2007 pentru apărare sînt cu un sfert mai mari comparativ cu cele din 2006.