S-a discutat de multe ori despre despăgubirile pe care ţările târâte în cel De-al Doilea Război Mondial ar trebui să le primească. Din când în când, subiectul revine în actualitate, iar acum este rândul Poloniei să reamintească prin ce a trecut şi câte pagube a suferit. Astfel, Polonia vrea să obţină în acest an despăgubiri pentru distrugerile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunţat miercuri ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz. "Vom vorbi despre necesitatea de a despăgubi polonezii pentru pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Vom căuta modalităţi juridice, politice şi financiare pentru a obţine compensaţiile datorate", a spus Czaputowicz în cadrul unui discurs în Parlament în care şi-a prezentat obiectivele pentru anul 2018.
Polonia intenţionează să ceară Germaniei despăgubiri în valoare de 690 de miliarde de euro pentru distrugerilor din perioada nazistă. În replică, mai mulţi jurişti din Parlamentul german susţin că Varşovia nu are dreptul să solicite despăgubiri, potrivit Mediafax. Tot miercuri, parlamentarul britanic de origine poloneză Daniel Kawczynski a declarat că Germania ar trebui să ofere compensaţii în valoare de sute de miliarde de euro pentru Polonia şi Marea Britanie. "Cred că avem datoria şi responsabilitatea să ajutăm Polonia să obţină reparaţii de război din partea Germaniei. La sfârşitul războiului, Varşovia era complet distrusă şi şase milioane de oameni au murit. Aproape fiecare persoană din Polonia a fost afectată de brutalitatea naziştilor. Planul Marshall a ajutat multe ţări, dar Polonia a avut interdicţie din partea lui Stalin să primească bani. Generaţia mea este ultima care mai poate face ceva în legătură cu acest lucru - acum ori niciodată. Cum a fost Marea Britanie despăgubită de Germania pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? Întotdeauna părem în genunchi în faţa germanilor. Marea Britanie nu a primit niciodată compensaţii din partea Germaniei. Şi totuşi, Germania cere şi aşteaptă ca Marea Britanie să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de Uniunea Europeană", a spus Kawczynski, informează Mediafax
Tensiunile dintre Polonia şi Germania s-au accentuat după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat, la 6 februarie, o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.