Polonia vrea ca Rusia să rescrie raportul despre accidentul aviatic din Smolensk

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Polonia vrea ca Rusia să rescrie raportul despre accidentul aviatic din Smolensk

Externe 14 Ianuarie 2011 / 00:00 368 accesări

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ieri că Polonia vrea să convoace Rusia la discuţii şi să obţină rescrierea raportului pe tema dezastrului aviatic din Smolensk. ”Izbitor nu este ceea ce prezintă raportul, ci ceea ce nu menţionează”, a spus premierul. El a subliniat că descoperirile anchetei nu constituie finalul investigaţiei. Potrivit Convenţiei de la Chicago pe tema dezastrelor aviatice, dacă o ţară nu este de acord cu un raport întocmit de alt stat, cele două state se pot întâlni pentru a ajunge la un consens pe chestiune, spune Tusk. Astfel, Polonia va invita Ruisia la discuţii pe tema accidentului aviatic, pentru a se ajunge la o versiune care să mulţumească ambele părţi. ”Principalul nostru obiectiv este aflarea adevărului, nu un compromis”, a declarat Tusk, precizând că, dacă Rusia refuză să discute şi să rescrie raportul, Polonia ar putea cere instituţiilor internaţionale să intervină. De asemenea, el s-a declarat îngrijorat pe tema aspectelor politice ale tragediei de la Smolensk. ”Dezastrul aviatic din Smolensk nu a fost şi sperăm că nu va fi o lovitură pentru relaţiile polonezo-ruse”, a declarat Tusk.

Prăbuşirea avionului prezidenţial polonez la Smolensk a fost provocată de refuzul piloţilor de a se îndrepa spre un alt aerodrom, a anunţat şefa Comitetului de Aviaţie din Rusia, prezentând raportul final al anchetei. ”Piloţii au primit mai multe mesaje despre condiţiile meteo proaste de pe aerodrom. Informaţiile au fost furnizate de controlorii aerieni belaruşi, de către cei din Smolensk şi de către echipajul unui avion polonez Iak-40, care aterizase mai devreme pe aeroportul din Smolensk. Totuşi, echipajul avionului polonez a decis să nu îndrepte aeronava spre alt aeroport”, a spus ea. ”Echipajul şi-a asumat riscuri nejustificate”, a subliniat Tatian Anodina. ”Şeful echipajului avea ca obiectiv aterizarea cu orice preţ”, a subliniat ea. Potrivit acesteia, prezenţa comandantului forţelor aeriene poloneze, Andrzej Blasik, la bordul avionului a exercitat o presiune psihologică asupra piloţilor. Accidentul aviatic din Smolensk, din aprilie, s-a soldat cu moartea a 96 de persoane - membrii elitei politice şi militare a Poloniei.

”Dispecerii de pe aeroportul militar Severnâi de lângă Smolensk ar fi trebuit să interzică echipajului aeronavei Tu-154M a preşedintelui Lech Kaczynski să intre în manevra de aterizare şi să anunţe piloţii că nu pot ateriza sub nicio formă”, a declarat, miercuri seară, ministrul de Interne al Poloniei, Jerzy Miller. El a promis, de asemenea, să dea publicităţii toate materialele descifrate ale convorbirilor între persoanele aflate în cabina piloţilor în dimineaţa fatidică de 10 aprilie 2010, inclusiv până la prăbuşirea şi zdrobirea aeronavei de sol. În concluzie, scrie agenţia rusă de presă ITAR-TASS, Miller a acuzat partea rusă de catastrofa aeriană şi, implicit, de moartea preşedintelui Lech Kaczynski, precum şi a delegaţiei oficiale de 85 de oameni care îl însoţea.

Ieri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept ”neetice” criticile aduse investigaţiei asupra prăbuşirii avionului lângă Smolensk. De asemenea, Lavrov a criticat presa poloneză pentru că a prezentat investigaţia Comitetului ca fiind efectuată exclusiv de Rusia, subliniind că acest organism este recunoscut şi se bucură de încredere la nivel internaţional.



12