Poluare în Arsa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poluare în Arsa

Justiție 26 August 2010 / 00:00 922 accesări

Încurajată fiind şi de legislaţia din domeniu, folosirea îngrăşămintelor naturale prinde elan la noi în ţară. În spiritul unei agriculturi naturale, Avicola Mangalia a încheiat, pe raza satului Arsa din comuna Albeşti, contracte de predare a gunoiului de grajd cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi cu Ficiu Dumitru, persoană fizică. Conform înţelegerii dintre părţi, furnizorul se obligă ca, după perioada de stocare necesară pentru stabilizare/fermentare de şase luni, să pună la dispoziţia beneficiarului gunoi de grajd, iar beneficiarul se obligă să facă încorporarea rapidă a dejecţiilor în teren. Respectarea acestor clauze contractuale este contestată însă de unul dintre locuitorii satului Arsa, Constantin Scripcariu, care susţine că încorporarea în teren a îngrăşămintelor naturale nu se face la timp. „Din toamna anului trecut au început să aducă găinaţ şi să-l lase cu săptămânile pe câmp”, a spus Scripcariu. El mai susţine că sunt afectate aproximativ 50 de familii, care nu mai pot trăi în propriile case din cauza mirosului pestilenţial. „Nu se poate dormi toată noaptea. Mirosul ne sufocă. Eu sunt disperat”, a mai spus Scripcariu. Pe lângă gunoiul de grajd, acesta mai spune că acum au fost aruncaţi pe câmp şi numeroşi pui morţi, aceştia dând o notă aparte miasmelor care-i fac viaţa un calvar. „De data asta au aruncat şi pui morţi, duhoarea fiind de nesuportat”, a precizat săteanul.

CA UN ULTIM GEST DISPERAT, IERI, SCRIPCARIU A ÎNCERCAT SĂ OPREASCĂ CU PROPRIUL CORP TRACTORUL CARE TOCMAI ARUNCASE ÎNCĂ O ÎNCĂRCĂTURĂ DE DEJECŢII. AGĂŢÂNDU-SE DE ARIPA ACESTUIA, EL A FOST TÂRÂT APROAPE O SUTĂ DE METRI, EVITÂND ÎN ULTIMA SECUNDĂ SĂ FIE PRINS SUB ROŢILE VEHICULULUI.

OMUL SAU LEGEA?. Primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, a declarat că a trimis ieri avertismente scrise proprietarilor terenurilor şi o adresă oficială către Avicola Mangalia, privind încetarea depozitării gunoiului de grajd la marginea satului. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Gheorghe Dincă, gunoiul de grajd amplasat la o distanţă de aproximativ 500 de metri de locuinţele oamenilor reprezintă o veritabilă sursă de poluare olfactivă. Problema principală este reprezentată însă de puii morţi care nu aveau ce căuta acolo. „Pe lângă poluarea olfactivă, prezenţa puilor pe câmp reprezintă o infracţiune şi un pericol la adresa sănătăţii”, a declarat Dincă. Totuşi, conform Comisariatului Judeţean Constanţa al Gărzii Naţionale de Mediu, poluarea olfactivă nu se regăseşte prinsă în legislaţie, deci nu pot fi luate măsuri punitive de către reprezentanţii instituţiei. „Din păcate, nu avem de ce să ne legăm din punct de vedere juridic pentru a sancţiona acest aspect”, a conchis comisar-şef Vasile Petro.

Taguri articol


12