CONTAMINARE CU METALE GRELE Un raport oficial confirmă ceea ce specialiştii internaţionali susţineau de ceva vreme, anume că nivelul ridicat de poluare al aerului din China riscă să afecteze pe termen lung apa şi solul. O cincime din terenul agricol de care dispune China este compromisă, fiind afectată de metale grele, precum arsenic, nichel şi cadmiu, ca poluanţi principali. Acest raport a fost, iniţial, secret de stat, fiind apoi desecretizat şi postat pe site-ul Ministerului pentru Protecţia Mediului. În cea mai proastă stare se află terenurile pe care s-au dezvoltat obiective industriale care între timp au fost închise pentru a limita poluarea, dar şi foste situri de extracţie minieră.
Întocmirea acestui studiu a început în 2005 şi s-a terminat în decembrie 2013. Specialiştii care l-au realizat au acoperit circa 630 de kilometri pătraţi de teren şi au colectat 100.000 de eşantioane de sol de pe întreg teritoriul ţării. 70% din probele prelevate s-au dovedit uşor poluate, în timp ce 7% sunt foarte poluate cu niveluri de până la cinci ori peste limitele admise în China. Cea mai mare parte a terenului supravegheat îndeaproape de specialişti se află în partea de est a Chinei, care este şi cea mai industrializată a ţării. Raportul arată însă că partea de sud-vest a ţării este cea mai afectată de poluarea cu metale grele. Acest tip de poluare este cel mai periculos şi este nevoie câteva zeci de ani pentru reducerea efectelor nocive la adresa sănătăţii omului şi animalelor. Anterior, regimul de la Beijing a recunoscut şi existenţa aşa-ziselor “sate ale cancerului”, unde mii de oameni agonizează în chinuri groaznice, fără acces la asistenţă sau supraveghere medicală. În aceste sate, rata îmbolnăvirilor de cancer este cu mult mai mare decât statistica de la oraşe.
O PROBLEMĂ IGNORATĂ Nu este foarte clar nici cum acest raport a devenit public. Anterior, avocatul Dong Zhengwei, din Beijing, care a solicitat ca rezultatele studiului să fie făcute publice, a fost refuzat de către oficialii Ministerului pentru Protecţia Mediului, care au precizat atunci că nu pot publica decât anumite detalii. Apoi, în luna ianuarie, un vicedirector în cadrul Autorităţii Agricole a admis că milioane de hectare de teren agricol nu se mai pot folosi din cauza poluării, fiind plasate în prezervare. Cifra estimată la nivel neoficial este de circa 3,3 milioane hectare de teren agricol, pe care se cultiva cu precădere grâu.
Publicarea raportului a stârnit imediat un val de indignare fără precedent în China, la toate nivelurile. Chiar şi importanţi oficiali ai Partidului Comunist şi-au arătat nemulţumirea pentru că s-a încercat muşamalizarea concluziilor grave ale raportului, cerând măsuri drastice şi eficiente pentru limitarea efectelor negative. Poluarea cu metale produce, în primul rând, probleme ale rinichilor. Anul trecut, o anchetă demarată, în luna mai, la morile din sudul Chinei a indicat faptul că jumătate din cantitatea de orez pe care o procesau era contaminată cu cadmiu. O altă anchetă, desfăşurată la începutul anului 2013, a arătat că mii de tone de orez contaminat cu cadmiu au fost vândute în oraşul Guangzhou. Efectele toxice ale cadmiului se produc în 10 până la 30 de ani de la ingerare, aşa că populaţia se află în pericol constant.