Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc într-o săptămână

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc într-o săptămână

Accesul la plajele de lângă Odesa a fost deja restricționat din cauza riscului de holeră
Social, Turism 14 Iunie 2023 / 08:19 3086 accesări

Autoritățile de pe litoralul românesc monitorizează poluarea provocată în Marea Neagră, după distrugerea barajului din Ucraina, în condițiile în care reziduurile ajunse în apă sunt periculoase.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la existența riscului de apariție a holerei.

Pentru țară noastră, riscul cel mai mare este pentru ecosistemul care ar putea fi foarte afectat de pesticidele, compușii chimici și bacteriile din apele de canalizare deversate, informează Știrile TVR.

Din satelit, în apropierea Odesei, se observă o pată de culoare verde închis. Aceasta este poluarea ajunsă în Marea Neagră. După distrugerea barajului din Ucraina, ape deversate din canalizări, resturi de animale și chiar substanțe chimice au ajuns de pe râul Nipru în Marea Neagră. Lângă Odesa, din cauza poluării, s-a constatat o desalinizare a apei mării, iar accesul la plajă a fost restricționat. Reprezentanții Organizația Mondială a Sănătății au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de holeră provocat de poluare, după probele prelevate din apă.

Este o lagună maritimă foarte încărcată. De la iesirea din lagună până în zona noastră sunt 250 de km pe linia de coastă față de curentul Rim este o distanță mai apropiată, caz în care vântul ar sufla dinspre nord, s-ar propaga în acest curent, dar va fi ferită zona noastră, a declarat Răzvan Mateescu,cercetător știinţific, Institutul de Cercetare Marină Constanţa.


Dacă însă rămâne în zona de coastă, poluarea ar ajunge în țara noastră în aproximativ o săptămână.

În cazul în care poluarea va ajunge în apropierea țărmului românesc, flora și fauna din zona noastră ar putea fi afectate, iar pescarii ar putea găsi mai mult pește mort.

Probele prelevate, până acum, de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța arată că apa mării este bună pentru îmbăiere.



Ştiri recomandate

12