Pentru al treilea an consecutiv, peste 200 de pompieri vor fi pe litoral pentru a preveni situațiile de urgență care se pot ivi în orice clipă. Astfel, punctele de prim-ajutor ale pompierilor au devenit operaționale în șapte dintre stațiunile litoralului românesc.
În perioada 10 iunie – 15 septembrie, inspectori de prevenire din mai multe județe ale țării participă, alături de specialiștii constănțeni, la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor. Controalele de prevenire se derulează la unități de turism și de agrement, cu precădere la cele la care se înregistrează un aflux mare de turiști, la cele care funcționează fără deținerea autorizației de securitate la incendiu, precum și la cele la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe grave din punct de vedere al securității la incendiu.
Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral. „O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov“, transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța.
De asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, începând de vineri, 15 iunie, în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost deschise 21 de puncte de lucru temporare: 9 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de intervenție, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Valea Dacilor și Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti și Vama Veche; 7 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn și Vama Veche.
5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.
Similar anului trecut, echipajele de intervenție din cadrul punctelor de lucru temporare sunt completate cu 20 de elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Pavel Zăgănescu Boldești, care, în perioada stagiului de practică desfășurat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, vor susține misiunile de răspuns.