Pompierii se luptă de peste 17 ore cu un incendiu de vegetație

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pompierii se luptă de peste 17 ore cu un incendiu de vegetație

08 Aprilie 2016 / 14:00 748 accesări

Mai mulţi pompieri, voluntari şi pădurari încearcă să stingă, de 17 ore, un incendiu de vegetaţie şi resturi forestiere, izbucnit în zona Runcu Topliței din judeţul Harghita, în condiţiile în care terenul este accidentat, iar căile de acces nu sunt practicabile pentru autospeciala cu apă.

Col. Ovidiu Dudu, reprezentant al ISU Harghita, a declarat, vineri, că pompierii harghiteni au fost alertați cu privire la incendiul de vegetaţie joi, în jurul orei 19.00, de către localnici.

”Noi am fost anunțați aseară, în jurul orei 19.00 despre incendiu, de către persoanele care erau la fața locului (...), un pădurar cu încă doi cetățeni", a afirmat reprezentantul ISU Harghita.

Potrivit acestuia, un echipaj a fost trimis în zona Runcu Topliței de joi seara, însă intervenția a fost îngreunată de terenul accidentat, căile fiind nepracticabile pentru autospeciala cu apă.

”Noi am trimis aseară un echipaj care nu a putut interveni cu apă și s-a intervenit cu lopeți. Pompierii, pădurarul şi localnicii au încercat să înăbușe cu pământ fiecare cioată, au intervenit toată noaptea", a adăugat col. Ovidiu Dudu.

Vineri, la locul incendiului a fost dusă o mașină de teren de la Gheorgheni, cu aproximativ 200 de litri de apă, iar pompierii, voluntarii şi pădurarii încearcă să lichideze incendiul. Flăcările au cuprins o suprafață de aproximativ două hectare, pe care se află 20- 30 de rădăcini de arbori și resturi de exploatare.

”Am reușit să ducem o mașină de teren cu 200 de litri de apă până sus, exact în zona focarelor. Noi avem în dotarea autospecialei respective niște vermorele, care sunt speciale pentru intervenții în zone montane, fără acces cu autospeciale și fiecare are capacitate de 15 litri de apă. Sunt în jur de 20, maxim 30 de rădăcini de arbori și resturi de exploatare care fumegă. Trebuie mers la fiecare dintre aceste cioate și stinse cu apa din vermorelele respective. Când se va goli rezervorul de apă, maşina trebuie să coboare vreo patru kilometri unde se poate alimenta și să urce din nou", a adăugat reprezentantul ISU Harghita.

Taguri articol


12