Faptul că, după anunțarea rezultatelor din primul tur al prezidențialelor, în ciuda scorului electoral covârșitor, candidatul PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, nu a afișat o atitudine arogantă și a anunțat că PSD nu merge pe sistemul "învingătorul ia tot", fiind dispus să împartă puterea cu un premier din altă formațiune politică decât cele aflate acum în arcul guvernamental, a dat roade. Ieri, în jurul lui Ponta s-au strâns candidați care nu au reușit să intre în turul al doilea. Primii care au anunțat că îl susțin pe Ponta în turul doi sunt Teodor Meleșcanu și Corneliu Vadim Tudor. Comportamentul lui Ponta a fost salutat și de liderul organizației județene Constanța a PSD, primarul Radu Mazăre, care a declarat: „Ponta a avut o poziţie pe care eu o apreciez. Nu am absolut nimic să-i reproşez ca şi candidat, a avut o prestaţie impecabilă. El a spus că nu putem şi nici nu-i bine să luăm noi tot, să avem şi preşedinte, şi prim-ministru. E bine ca, în ideea în care lucrurile se mai domolesc şi mai dispar ura şi ranchiuna asta în România, să fim reprezentaţi cât mai mulţi”.
PAȘI SPRE REFACEREA USL Ponta pare să fi câștigat noi aliați și după ce a anunțat prima sa opțiune pentru premier, în cazul în care va ajunge președinte: "Am propus şi consider ca fiind cea mai bună soluţie de prim-ministru pe preşedintele Partidului Liberal Reformator, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, al Uniunii Social Liberale (USL) şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL, schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică, vor fi continuate şi în 2015 şi 2016". Spunem că pare să fi câștigat noi aliați în principal pentru că liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va anunța mâine pe cine vor susține maghiarii, a declarat ieri: "Noi avem o experienţă foarte bună cu Tăriceanu în guvern, perioada 2004-2008. Am guvernat împreună patru ani". Varianta Tăriceanu - prim-ministru are susținători și la Constanța, unde primarul Radu Mazăre a afirmat că se simte foarte confortabil cu această propunere.
VARIANTE DE REZERVĂ Victor Ponta a arătat că are și două variante de premier tehnocrat: pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dacă vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, și pe George Maior, directorul SRI, dacă vor fi probleme de securitate. Actualul premier a mai declarat că nu va pleca la Cotroceni a doua zi după alegeri, în cazul în care va câștiga prezidențialele: "Voi rămâne prim-ministru până în ziua de 21 decembrie, atunci când voi prelua funcţia de preşedinte".
REPLICI Evident că noile alianțe anunțate de Ponta și opțiunile pentru premier nu au picat prea bine contracandidatului său, Klaus Iohannis. Pe lângă faptul că Ponta își consolidează poziția, Iohannis mai are de luptat și cu acuze grave, care îi șubrezesc reprezentantului ACL poziția în Ardeal. Corneliu Vadim Tudor a declarat, ieri, că Iohannis a avut câte două convorbiri telefonice cu Laszlo Tokes și Zsolt Szilagyi, cărora le-ar fi promis federalizarea Ardealului și autonomia așa-numitului ținut secuiesc. „Ieri, între orele 14.00 și 16.00, Klaus Iohnnis a avut patru convorbiri telefonice. Două cu Laszlo Tokes și două cu Zsolt Szilagyi. Și ăia i-au spus: noi te susținem, dar ce ne dai în schimb? Articolul 1 din Constituție nu vrei să îl abrogi? A zis da, le dădea de la el. Cu federalizarea ești de acord? Da. Autonomie ne dai? Da. Bine, atunci îți dăm voturile și îți dăm și 300 de mii de euro, o să îi mobilizăm pe maghiari”, a declarat Vadim Tudor.