DOI PE UN SCAUN Lupta dintre Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, pentru reprezentarea României la lucrările Consiliului European, a fost arbitrată, ieri, de Parlament, care a decis, cu 249 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi două abţineri să-l mandateze pe premierul Ponta pentru a ocupa scaunul de la Consiliul European, după ce premierul a cerut să aleagă între el şi preşedintele Băsescu. Singurii parlamentari care s-au opus au fost aleşii PDL. Din păcate, în condiţiile în care Parlamentul ar trebui să fie forul care conduce România, decizia Legislativului este doar una consultativă şi nu are efecte juridice. La votul de ieri, parlamentarii au adoptat declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie. Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, „Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate”. De asemenea, declaraţia USL vizează ca „partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive”, în domeniul afacerilor europene, să fie următoarea: „în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a UE, este constituţional şi funcţional ca Preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România; în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca primul ministru să aibă precădere în a reprezenta România”.
ÎNTREVEDERE După vot, premierul Victor Ponta a declarat că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă. Întrebat de jurnalişti dacă partidele care au votat în Parlament ca premierul să reprezinte România la Consiliul European din 28 iunie vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu în cazul în care acesta va refuza să accepte această decizie, premierul a răspuns că nu îşi doreşte aşa ceva, dar că Parlamentul va stabili modul de reacţie. În plus, Ponta a spus că Parlamentul are dreptul să se pronunţe în privinţa reprezentării României la UE, deoarece este instituţia fundamentală care reprezintă cel mai mult interesele tuturor cetăţenilor, iar decizia Legislativului nu poate fi ignorată sau sfidată.
REACŢII Referitor la decizia de ieri din Parlament, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat că premierul ar trebui să reprezinte România la Consiliul European şi că preşedintele Traian Băsescu a reprezentat până acum ţara noastră „în mod abuziv” şi printr-o interpretare „autoritară” a Constituţiei. În plus, senatorul a mai propus, ieri, în plenul reunit, ca viitorul Legislativ să revizuiască Legea fundamentală, în sensul instituirii republicii parlamentare, astfel ca preşedintele republicii să fie ”un om de cultură generală”, dar deciziile să fie luate de Parlament şi Guvern. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că speră că declaraţia adoptată de Parlament şi argumentele care s-au adus privind participarea lui Victor Ponta la Consiliul European „sunt valabile pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte”. În plus, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că România se va face de râs dacă nu rezolvă problema reprezentării la Consiliul European, el subliniind faptul că la Bruxelles este un singur scaun, care nu se multiplică.