Ponta, prima reacție fermă la excesele procurorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prigoana procurorilor alarmează guvernanții

Ponta, prima reacție fermă la excesele procurorilor

Eveniment 04 Mai 2015 / 00:00 656 accesări

Asaltul procurorilor din România, care, în vânătoarea lor de nereguli, au blocat pur și simplu activitatea administrativă, a ajuns la un nivel alarmant. Spectacolul cercetărilor penale, al reținerilor zilnice și al arestărilor preventive cu probe discutabile i-a determinat pe guvernanți să își exprime public îngrijorarea față de modul acesta extrem de a face justiție. Pentru prima dată, premierul Victor Ponta a vorbit public despre excesele de zel ale procurorilor. Ponta a spus sâmbătă seara că, la ora actuală, proiecte europene în valoare de sute de milioane de euro sunt blocate din cauza cercetărilor penale, mai mult sau mai puțin justificate, începute de organele judiciare. „În 20 de judeţe, autorităţile statului au ridicat documente justificative pentru proiecte de infrastructură cu fonduri europene, iar asta a cauzat stoparea lucrărilor”, a explicat premierul. S-a ajuns la această situație în condițiile în care mulți procurori analizează și ridică probele în necunoștință de cauză. „Procurori care să se priceapă la fonduri europene sunt destul de puţini. Autoritățile statului ar trebui să-și specializeze oamenii. Blocarea proiectelor afectează bugetul de stat, care trebuie să acopere banii nedecontaţi de UE”, a adăugat Ponta. Mai mult, premierul a afirmat că zelul organelor judiciare afectează și resursele umane: ”Lumea se ferește să se angajeze în instituțiile publice știind că foştii lideri și funcționari au dosare penale, iar unii dintre ei stau de luni în arest preventiv”.

ARESTAREA, DE LA EXCEPȚIE LA REGULĂ De altfel, Ponta consideră că măsura arestului preventiv, devenită o regulă, este, de fapt, o formă de abuz. ”Credeam când eram procuror - şi azi la fel cred - că starea normală de judecată pentru un om este de libertate, iar starea de arest preventiv este o excepţie care trebuie aplicată când e vorba de infracţiuni cu violenţă: crimă, viol sau tâlhărie. Aşa se întâmplă în toate ţările occidentale”, a argumentat premierul. Din păcate, în România, totul se întâmplă invers: violatori și tâlhari sunt cercetați în stare de libertate și primesc pedepse cu suspendare, în timp ce unii lideri de instituții publice stau mai multe luni în arest preventiv și sfârșesc prin a fi condamnați în baza unor probe indirecte.

ÎN AL TREISPREZECELEA CEAS Ponta nu este singurul care a criticat recent zelul procurorilor. Însuși Traian Băsescu, persoana de la care ne așteptam cel mai puțin, a condamnat acțiunile organelor de control. El a spus că România s-a transformat într-o țară a descinderilor și a fricii față de autorități. Probabil că Băsescu a uitat că aceasta este țara pe care a lăsat-o în urmă, că procurorii nu fac decât să îi urmeze indicațiile. Sau poate că el însuși este speriat de faptul că organele judiciare pe care le-a creat și le-a protejat i-au devorat echipa.



12