Ponta şi Antonescu: USL nu se rupe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După diferendele iscate de propunerea Laurei Kovesi la şefia DNA

Ponta şi Antonescu: USL nu se rupe!

Eveniment 04 Aprilie 2013 / 00:00 488 accesări

LISTA Numirea şefilor Parchetelor a dus la o adevărată polemică pe eşichierul politic. Au fost valuri de comentarii, au ieşit la iveală orgolii, s-au ciocnit idei şi a apărut un soi de gândire leopardiană. S-au lansat din nou speculaţii, iar pedeliştii şi-au frecat fericiţi mâinile şi le-au lucit ochii de speranţă că poate îşi vor vedea împlinite visele de rupere a Uniunii. Se spune că, înainte de a vedea pădurea, ar trebui să ne uităm mai atent la copaci, pentru a vedea cui anume foloseşte o campanie negativă născută cu forcepsul politic. S-o luăm cu începutul. Dacă marţi premierul Victor Ponta se decisese că lase “pe mâna” noului ministru al Justiţiei numirile la Parchete, Daniel Morar l-a făcut să se răzgândească, după ce a declarat că nu vrea să plece de la Parchetul General nici după preluarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională şi nici nu este de acord cu numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA. Ca atare, ziua de ieri a început cu trimiterea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propunerilor ministrului interimar al Justiţiei, premierul Ponta, pentru şefii parchetelor, al cărui aviz, deşi consultativ, este necesar, conform procedurii. Pe listă se afla şi Codruţa Kovesi, cea bănuită a fi compromisul dintre Ponta şi Băsescu. Propunerea nu a fost agreată de liberali.

SCHIMBAREA Preşedintelui PNL, Crin Antonescu, i-a fost greu să înţeleagă că Ponta, ca premier şi în calitate de ministru interimar al Justiţiei, are acum anumite atribuţii şi responsabilităţi. El a declarat că deşi USL nu se va rupe, iar premierul va avea susţinerea lui politică până la finalul ciclului electoral, liberalii nu sunt de acord cu propunerea Kovesi. După declaraţiile liberalului, PC a propus o întâlnire oficială a liderilor USL pentru “identificarea unei abordări responsabile, care să concilieze opiniile diferite şi să asigure o poziţie unitară a Uniunii pe tema nominalizărilor la conducerea Parchetelor\". Nu ştim ce a explicat Ponta în şedinţa USL, însă la finalul discuţiilor am aflat că PSD îşi va asuma Ministerul Justiţiei, deşi era portofoliul PNL. Premierul a spus că liberalii nu au solicitat alt minister în schimb. El a mai declarat că opţiunea legată de viitorul ministru al Justiţiei se îndreaptă spre o persoană care să nu fie membru de partid. Premierul le-a dat asigurări jurnaliştilor că USL va funcţiona în continuare, liderii Uniunii îndepărtând orice diferend dintre ei. Liberalul Antonescu a spus că premierul l-a asigurat că va respecta programul USL la Ministerul Justiţiei. El a precizat că a refuzat schimbul de ministere întrucât miza guvernării pentru liberali nu este numărul de ministere pe care îl deţin sau \"segmentul din bugetul public\" pe care îl gestionează, ci \"coerenţa, consecvenţa şi loialitatea faţă de programul de guvernare şi faţă de angajamentele luate cu alegătorii\". După şedinţă, au existat şi câteva voci liberale care s-au declarat nemulţumite de cedarea Ministerului Justiţiei. Secţia pentru procurori a CSM a cerut termen până la sfârşitul lunii mai pentru a-i intervieva pe candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public.

Tiberiu Niţu, propus procuror general al României

Lista întreagă a propunerilor făcute de premierul Ponta cuprinde: pentru funcţia de şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a fost propus Tiberiu Niţu, pentru postul de prim adjunct al procurorului general a fost propus Bogdan Licu, pe Codruţ Olaru l-a propus ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.



12