Ponta: Un nou acord cu FMI = „certificat de bună purtare“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Întâlniri cu FMI, CE şi BM Discuţii de principiu

Ponta: Un nou acord cu FMI = „certificat de bună purtare“

Eveniment 09 Noiembrie 2012 / 00:00 390 accesări

LAUDE ŞI CRITICI Preşedintele Traian Băsescu a avut, ieri, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale. Nici bine nu s-a văzut cu oficialii instituţiilor internaţionale că Băsescu şi-a dat în petic. Nu s-a putut abţine să puncteze că la ultima vizită a delegaţiei comune el „era în garaj“, făcând referire la faptul că era suspendat. Trecând peste mojiciile lui Băsescu, şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a opinat că România va avea o creştere economică „modestă“ şi în 2013, chiar şi pe fondul unei recolte agricole mai bune. De asemenea, el a arătat că „provocarea pentru România“ în perioada următoare este să revină la „o situaţie solidă“ privind creşterea economică şi convergenţa cu restul Europei. De Vrijer a menţionat că această misiune a delegaţiei FMI, UE şi BM este una „de început“, înaintea următoarelor alegeri legislative şi formării unui nou guvern, adăugând că oficialii se vor întoarce la începutul anului viitor pentru o nouă analiză a situaţiei din România. El a mai spus şi că este lăudabil faptul că Guvernul a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar, această realizare creând cadrul pentru ca în 2013 să se facă „o normalizare a politicilor fiscale“. După laude şi critici la adresa ţării noastre, Băsescu a adus în discuţie şi subiectul privatizării companiilor de stat. El a spus că următoarele privatizări ale unor companii de stat trebuie pregătite mai bine „pentru a nu decredibiliza“ tot procesul de privatizare din România.

UN NOU ACORD? De departe, cel mai important mesaj transmis a fost acela că în urma unor discuţii între preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a luat decizia încheierii unui nou acord cu FMI pentru un an sau doi. Premierul Victor Ponta a explicat că deocamdată nu poate spune despre ce sumă va fi vorba în noul acord care va fi încheiat cu FMI, întrucât „nu s-au început concret aceste discuţii cu FMI“, însă a precizat că acordul va fi „un certificat de bună purtare“ pe pieţele financiare. „În momentul în care ai un acord, un certificat de la nişte instituţii internaţionale privind reformele structurale, privind modul în care îţi foloseşti deficitul bugetar, în acel moment poţi să te duci pe pieţele financiare private şi să te împrumuţi cu o dobândă mai mică”, a explicat Ponta. Necesitatea unui nou acord pe termen scurt cu FMI a fost confirmată şi de Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran. El a spus că situaţia economică a României este una „precară“, investiţiile străine directe şi intrările de bani de la românii din străinătate sunt la „minim istoric“, motiv pentru care România are nevoie de un nou acord cu FMI. Evident că discuţia purtată, ieri, de şeful statului cu delegaţia FMI este doar una de principiu. Adevăratele negocieri şi discuţii vor avea loc după alegeri cu noul Guvern.

Presiuni la FMI pentru exploatarea aurului

După o perioadă de tăcere, Traian Băsescu a revenit la vechile obsesii: exploatarea resurselor României cu orice preţ. Pentru că nu a avut succes în ţară, Băsescu caută sprijin în străinătate. Şi nu oriunde, ci la FMI. Nu contează că proiectul de la Roşia Montană nu a fost şi nu este deocamdată favorabil României şi nici vânzarea cuprului, Băsescu le vrea exploatate cu orice preţ. „Există anumite investiţii care sunt blocate de demagogia politică. Avem multe resurse naturale de cupru, de aur şi nu putem să acoperim deficitul la fondul de pensii până nu vom crea locuri de muncă care pot furniza fondurile pentru acoperirea acestui deficit“, a declarat Băsescu.



12