„Pontica 50“ va fi lansată la Muzeul de Arheologie Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luni, 19 martie

„Pontica 50“ va fi lansată la Muzeul de Arheologie Constanța

Cultură 16 Martie 2018 / 14:54 1540 accesări

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează luni, 19 martie 2018, ora 12.00, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, lansarea volumului aniversar Pontica 50, publicație tradițională cu apariție neîntreruptă din 1968 până astăzi.

Potrivit comunicatului de presă al Muzeului, Volumul Pontica 50 (2017) marchează împlinirea a 50 de ani de apariție constantă a publicației constănțene. În jumătate de veac, revista Pontica a devenit, împreună cu Sesiunea Internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a MINAC. Numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituții prestigioase de specialitate din străinătate – institute de arheologie, universități, muzee - și este indexată în baze de date internaționale precum ERIH Plus, Index Copernicus și SCIPIO. Recunoașterii internaționale i se alătură cea națională, Pontica fiind una dintre puținele publicații longevive și de valoare pentru domeniul arheologiei și istoriei spațiului dintre Dunăre și mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS.

Anniversaria, secțiunea care deschide numărul 50, evocă momente din istoria Sesiunii și revistei Pontica. Următoarele secțiuni cuprind studii valoroase privind istoriași arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: Historica (culte pre-romane în zonaMării Negre, istorie militară și creștină în perioada bizantină timpurie șielemente de cartografie și geografie istorică în perioada bizantină), Archaeologica (preistorie,ceramologie, arheologie funerară, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), Epigraphica(epigrafie amforică, inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite),

Auxiliaria (aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN și implicația pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare și metode de restaurare), Nomismata (istoriemonetară în perioadele elenistică, medievală și modernă).

Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum și texte biografice despre și în memoria celor care au părăsit scena arheologiei românești în anul care a trecut. O secțiune separată, Honorifica Verba,este dedicată arheologului constănțean Ghiorghe Papuc și omagiază activitateasa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC.



12